2020 – 2021 Eğitim Öğretim Yılı Takvimi

2020 – 2021 Eğitim Öğretim Yılı Takvimi
3 Temmuz 2020 21:44 | Son Güncellenme: 14 Eylül 2020 14:31
3.188
A+
A-

03.07.2020 tarihli ve Bakan Ziya SELÇUK imzalı 2020/4 sayılı Genelge ile 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Takvimi yayınlandı.

* Genelgeye göre Öğretmenlerin Sene Başı Mesleki Çalışmaları bu sene 24-28 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

* 1. Yarıyıl 31 Ağustos 2020 Pazartesi günü başlayacak ve 22 Ocak 2021 Cuma günü sona erecek.

* 2. Yarıyıl da 8 Şubat 2021 Pazartesi günü başlayıp 18 Haziran 2021 Cuma günü sona erecek.

* 2019-2020 eğitim öğretim yılında eksik kalan müfredatın telafisi için Bakanlıkça hazırlanıp yayınlanacak olan Eğitim Programı doğrultusunda 31 Ağustos tarihinden 18 Eylül tarihine kadar 3 haftalık bir süre öngörülüyor.
Ayrıca yıl boyunca EBA ve DYK yolu ile bu eğitimler devam ettirilerek desteklenecektir.

* Telafi eğitimleri öğrencinin 2020-2021 eğitim öğretim yılında kayıtlı olacağı eğitim kurumu tarafından yapılacaktır.

* Okul öncesi eğitim ve 1. Sınıflar için Uyum Eğitimi 31 Ağustos – 4 Eylül tarihlerinde 5 gün olarak uygulanacaktır.

*5. Sınıflar için de Rehberlik ve Oryantasyon çalışmaları yapılacaktır.

* 1. Dönem ara tatili 16 Kasım 2020 de, 2. Dönem ara tatili de 12 Nisan tarihinde başlayacak olan 1 er haftalık sürelerde uygulanacaktır.

Genelgede yazılı olan yukarıdaki maddeleri okuduğumuzda aklımıza bazı sorular gelmektedir.

1. 3 haftalık telafi eğitimi hangi derslerden oluşacaktır?

YORUM: Telafi eğitimlerinin sıkıştırılmış bir program olduğunu düşünerek akademik temelli dersler üzerinde planlanacaktır. İlkokulda; Türkçe, Hayat Bilgisi, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler
Ortaokulda; LGS temelli Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, İngilizce ve Din Kültürü
Lisede YKS temelli Edebiyat, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, İngilizce derslerinden telafi eğitimi yapılacağı öngörülebilir.

2. Telafi eğitiminde ana dersler üzerinde program yapılacak ise diğer derslerin öğretmenleri okula gelecek mi? Gelirler ise ek ders ücreti alabilecekler mi?

YORUM: Tüm öğretmenler için Ders Yılı başladığından yukarıda sayılan derslerin dışında kalan dersleri okutan öğretmenler okula gelecekler.
Bu öğretmenler bu süreçte Sosyal etkinlik planlaması, Hizmetiçi Eğitim, okulu geliştirmeye yönelik projeve çalışmalarda görevlendirilerek haftada 15 saat ek ders ücreti ödenebilir.

3. Öğrenciler (4’ten 5’e ve 8’den 9’a geçen öğrenciler) telafi eğitimlerini yeni okullarında hangi öğretmenler ile nasıl alacaktır.

YORUM: Öğrencilerin telafi eğitimlerini yeni okullarında (kademe değişikliği durumu) almaları pek mümkün, mantıklı ve yararlı olmayacaktır. İlkokul 4. Sınıf müfredatını Ortaokulda, Ortaokul 8 müfredatını Lisede hangi öğretmen nasıl verecektir?
Bu yorumdaki amaç öğretmenleri küçümsemek ya da yetersiz görmek değildir. Zaten kendi öğrencileri ile yoğun bir telafi programı içine girecek olan öğretmenlerin kendi öğrencisi olmayan yeni öğrencilere kendi müfredatları dışında yardımcı olmaları mümkün olmayacaktır.
Bu nedenle, bu 3 haftalık Telafi eğitimleri kesinlikle her öğrencini eski okulunda yapılmalıdır.

4. Tüm okulda Telafi Eğitimi yapılırken Ana sınıfı ve 1. Sınıfların Uyum Eğitimine başlamaları nasıl olacak?

YORUM: Yukarıdaki yorumdaki gibi tüm öğrencilerin eski okulunda ve eski öğretmeni ile telafi yapması hayata geçer ise 4 ten 1e dönen öğretmenler Uyum Eğitimine başlayamaz.
Okul öncesi sınıfları 31 Ağustos’ta Uyum Eğitimine başlayabilir.

Özet;
Bakanlığımız tarafından hassasiyet ile hazırlanan Ders Yılı Takviminde bizim gözümüze takılan hususlar ile ilgili en kısa zamanda açıklama ve bilgilendirme yapılacağı konusunda inancımız tamdır.

2020 – 2021 Eğitim Öğretim Yılı’nın, Pandemi gölgesine girmeden planlandığı takvime uygun olarak hayata geçirilmesi dileklerimi sunuyorum.

Ufuk KARA
03.07.2020

1989 yılında Yozgat'ta başlayan öğretmenlik serüveninin 24 yılında yönetici olarak hizmet vermiş ve bu görevine Sakarya ilinde devam etmektedir. Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Ön lisans diploması ile başlayan Yüksek öğrenimi Sosyal Bilimler alanında Lisans tamamlama ile devam etmiş ve Sakarya Üniversitesinde BÖTE alanında Yüksek Lisans ile son bulmuştur. 2005-2010 yılları arasında Memurlar Net sitesinde Eğitim bölümlerinde editörlük yapan yazarımız bundan böyle Web'de Öğren platformunda yer alacaktır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.