Okul Öncesinde Uzaktan Eğitim

Okul Öncesinde Uzaktan Eğitim
30 Kasım 2020 23:05 | Son Güncellenme: 3 Mart 2021 10:50
2.155
A+
A-

Okul öncesi eğitim kademesinde yüz yüze eğitim mi uzaktan eğitim mi? tartışmaları devam ederken 27.11.2020 tarih ve Okul Öncesinde Yüz Yüze Eğitime Ara Verilmesi konulu yazı sonrası, valiliklerden okul öncesinde uzaktan eğitime geçilmesi konusunda duyurular yapılmaya başlandı.

Birkaç istisna dışında neredeyse ülkemizin tamamında okul öncesi eğitimde de uzaktan eğitime geçiş yapıldı. Yakın zaman içerisinde ülke genelinde bu yönde bir karar çıkacağı kanaatindeyim.

Daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi( yazıya ulaşmak için https://haber.webdeogren.com/pandemi-surecinde-okul-oncesi-egitim.html ) okul öncesi öğretmenlerini yıpratan, sürecin nasıl devam edeceği konusundaki kararsızlık ve belirsizlikdi. Bu belirsizlik yerinde bir karar olan uzaktan eğitim kararı ile sona ermiş oldu.

Şimdi biz okul öncesi öğretmenlerine düşen görev ise bu süreci layıkıyla, yapılan onca eleştiriyi haksız çıkartacak şekilde yönetmek ve sürdürmek olmalıdır. Aksi halde branşımıza olan saygıyı kazanmamız mümkün değildir.

Peki birçok farklı yorumla karmaşık hale gelen uzaktan eğitim sürecinde neler yapacağız? Nelere dikkat edeceğiz?

Öncelikle 26.11.2020 tarihli ve Okul Öncesinde Uzaktan Eğitim konulu yazıda belirtilen hususlar bizlere neler yapacağımız konusunda bilgi vermektedir. Buna göre;

1. Velilerle iletişim için en uygun yöntem belirlenecek. (Örneğin iletişim araçları ile Sınıf Grupları kurulması)

2. Hafta içi 5 gün için, 20 şer dakikalık 6 etkinlik olacak şekilde beslenme, temizlik, oyun vb etkinlikleri içeren günlük etkinlik planı oluşturulacak.(Dikkat! 1 gün için 20dk*6 etkinlik olacak.)

3. Hazırlanan etkinlik planları velilerin şartlarına uygun şekilde günlük veya haftalık olarak velilere uygun yolla gönderilecek ve velilerin etkinlikleri yaptırmalarına rehberlik edilecek.(Geri dönütler alınacak.)

4. TRT Eba kanalının takip edilmesi, erken çocukluk eğitimi takvimi vb faydalı içerikler velilere tanıtılacak ve yararlanmaları sağlanacak.

5. Günlük eğitim akışındaki bazı içerikler(hikaye,müzik,spor vb) istenirse öğretmen tarafından video olarak hazırlanarak velilere ulaştırılabilecek.

6. Ailelerin imkanları doğrultusunda haftada *en az 3 kez çocuklarla Eba canlı ders veya okul idaresinin denetleyeceği diğer güvenilir uygulamalarla öğrencilerle grup halinde iletişim kurulacak.(Günlük 20dk*6 etkinlik haricinde)

7. Grup etkinliklerine katılamayan öğrencilerle haftada en az 3 kez kez görüntülü veya sesli olarak görüşmeler gerçekleştirilecek.

8. İzleme ve değerlendirme çalışmaları günlük olarak yapılacaktır.(Alınan geri dönütlerin yansıtıldığı, katılan/katılmayan öğrenci sayıları vb konuları içeren planın degerlerlendirildigi bir rapor hazırlanabilir.)

9. Okul idaresine düzenli olarak hazırlanan planlar sunulacaktır.

10. Haftada 1 gün okula gidilerek sınıf defterleri doldurulacak işleyiş hakkında okul idaresi ile bilgi alışverişinde bulunulacaktır.

Okul Öncesi Öğretmenleri uzaktan eğitim faaliyetlerinde nelere dikkat edecek?

1. Günlük olarak belirlenen 20dk*6 etkinliği canlı ders şeklinde yapılması zorunlu değildir.

2.Çocukların kaygıları olduğu bu süreci yetişkinlerden farklı algıladıkları unutulmamalıdır.

3.Çocukların uzun süreli ekran karşısında kalmamalarına dikkat edilmelidir.

4.Çocukların eğlenerek yapacakları, eğlenirken öğrenecekleri etkinlikler seçilmelidir.

5. Etkinliklerin evde uygulanabilir şekilde planlanmasına özen gösterilmelidir.

6. Veli ile sürekli iletişim halinde olunmalıdır.

7. Aileye ve çocuğa rehberlik edilmeli sürecin en verimli şekilde sürdürülmesi adına gereken hassasiyet gösterilmelidir.

Süreci sizler adına elimden geldiğince özetlemeye çalıştım. Dilerim ki önceliğimiz idare/öğretmen tartışmaları degil çocuklarımız olur.

Süreç içerisinde farklı yorumlar karşılıklı anlayış ve sağduyu ile çocuklarımızın faydasına olacak şekilde çözülür.

Dilerim ki bu sefer mevzu bahis ekders, zorunluluklar değil Sorumluluğumuz olan ÇOCUKLAR olur.

Saygılarımla…

ALİCAN CEYLAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.