YÖNETİCİ GÖREVLENDİRMEDE LİYAKAT

YÖNETİCİ GÖREVLENDİRMEDE LİYAKAT
1 Temmuz 2020 11:19 | Son Güncellenme: 1 Temmuz 2020 12:40
2.803
A+
A-

 

Yönetici Atamada Liyakat

Uzun yıllar Ülkemizde  Eğitim Yönetimi yani Okul müdürlüğü ve Müdür Yardımcılığı atanması/ Görevlendirilmesi üzerine bir çok farklı modeller denenmiş veya uygulanmaya konulmuştur.

Ülkemizde  Okul yöneticiliği konusunda 1998 öncesine kadar sınavla atama olmayıp  görevlendirme şeklinde Okul yöneticili esası hakimken 1993 Millî Eğitim Şurası Kararları doğrultusunda ilk kez 1998 de sınavla atama getirilmiş ve buna ek olarak Okul Yöneticilerinin 120 saatlik Yetiştirme kursları ile okul yöneticiliği sistemi uygulanmaya başlamıştır. Eskiye nazaran okul yöneticilerinin seçiminde kendini geliştirme, okul iklimini oluşturması ve daha da önemlisi okullarda eğitsel rehberlik ve liderlik yönünde çalışmalar yapacak bilgi ve donanıma yönelik okul yöneticiliği yetiştirme ve atama modeli geliştirilmeye çalışılmıştır.

6 Eylül 1971 Yılından 2018 Yılına kadar 36 tane yönetmelik çıkarılmış ve bazı yönetmelikler de değişikliğe gidilmiştir. Burada en dikkat çeken husus daha önceki yıllarda Müdür yardımcılığı için aranan özel şartlarda öğretmenlikte 3 yıl ve müdür olarak atanacaklarda ise Kurum tipi belirleme usulü ile yönetici atama modelleri göze çarpmaktadır. Bunun yanında 1993 – 2009 yılları arası kurum tipine göre yönetici atama şartları belirlenmiştir. Örneğin A tipi okul müdürlüğü için “En az 8 yıllık görev süresinin bulunması ve bu sürenin en az 4 yılını yöneticilikte geçirmiş olmak. Müdür Yardımcı Olarak atanacaklarda ise “A tipi okullara atanacaklarda, adaylık dahil öğretmenlikte en az beş yıl ve üzeri görev yapmış olmak”  şartları aranmıştır. Şartlara bakıldığında geçmiş yıllarda yönetici görevlendirmelerde öğretmenlikte geçen süre uzun tutulmuş ve öğretmenin eğitim yönetimi süreci içerisinde daha deneyimli ve tecrübeli olarak yönetim sürecine dahil olması sağlanmıştır.

2009 2014 yıllarında da  yine yeni yönetmelikler yayınlanmış.  Müdür olarak atanacaklarda 3 yıl yöneticilik veya 8 yıl öğretmenlik, müdür yardımcısı olarak atanacaklarda ise Öğretmenlikte 4 yıl ve üzeri görev yapmış olmak şartı getirilmiştir. Görüleceği üzere yönetici görevlendirmede öğretmenlikten Müdür Yardımcılığına süre 4 yıl ve Müdür Yardımcılığından Okul Müdürlüğüne geçiş süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Bunun yanında yine sınav+Ek2 puan modeli getirilerek yıllar arasında sınav ve Ek2 puanın yüzdelik dilimleri değişse de en azından Okul Yöneticisi olarak görevlendirileceklerde süreler uzun tutulmuştur.

2017 Yönetmeliğinde ise bu süre Müdür Yardımcılığına görevlendirmede öğretmenlikte 2 yıl çalışma şartına indirilmiştir. Müdür Yardımcısı olarak atanmada öğretmenlikte geçen sürenin 2 yıl olması ve bunun 1 yılı zaten aday öğretmenlikte geçmesi bu sürenin az olduğu olarak Okul Yöneticileri arasında konuşulmaktadır.  Müdür Yardımcılığı bu süre zarfında yeni atanan öğretmenler için kırsaldan kente geçmenin bir yöntemi olarak görülmektedir. Nitekim Okul Müdürlüğüne geçişte de Müdür Yardımcılığında 1 yıl şartı Okul Müdürünün Eğitsel Liderlik ve Rehberlik yapabilmesi gibi bir çok görevleri Müdür Yardımcılığı süresinde tecrübe etmesi için hayli az bir süredir.  Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde değişiklik olması veya  Öğretmenlik Meslek Kanunu çalışmalarında bu durumlar hakkında çalışma yapılması Eğitim Yöneticisi olarak çalışacaklar arasında liyakatı ön plana çıkaracaktır.

Abdullah BOZOK – 01.07.2020

 

YORUMLAR

  1. BEHÇET YAYIKÇI dedi ki:

    Teşekkür ederiz. Çok güzel olmuş.Ben sürecin ilk başladığı yılların eseriyim. Biz görmeyiz artık ancak İnşallah yönetici akademisi de ihdas edilir. Okul müdürlerine kadro verilir. Kadrolu nakilleri yapılır. Tecrübeleri çöpe atılmaz. Daha profesyonel olurlar.