Yeni Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği Yayınlandı

Yeni Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği Yayınlandı
14 Ağustos 2020 08:17 | Son Güncellenme: 14 Ağustos 2020 14:06
1.487
A+
A-

Yeni Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği Yayınlandı

Yönetmeliğin PDF halini indirmek için TIKLAYINIZ.

2023 Eğitim Vizyon Belgesi ile birlikte öğrencilerimizin sosyal-duygusal, akademik ve kariyer gelişimlerini bir bütün olarak desteklemek amacıyla rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin ihtiyaçlara göre yeniden yapılandırılması çalışmaları başlatılmıştır.  Bu kapsamda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin daha sistemli ve etkin bir şekilde sunulması amacıyla Bakanlığımız tarafından Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği hazırlanmıştır.

            Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nin hazırlanması sürecinde ülke genelinde paydaşlardan görüş ve öneriler alınmış,  e-Rehberlik pilotlama raporları değerlendirilmiş, sivil toplum kuruluşları, saha çalışanları ve akademisyenlerin katılımı ile toplantılar gerçekleştirilmiştir. Yoğun bir çalışma sürecinin sonunda hazırlanan bu Yönetmelik ile daha önce Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği olarak ifade edilen mevzuat 2023 Eğitim Vizyon Belgesi uyumlu olacak şekilde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği olarak ifadelendirilmiştir.  Bu değişiklik ile Yönetmelik adı lisans programına temel teşkil eden hizmet alanının tamamını kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Ayrıca Yönetmelik sadeleştirilmiş, daha önceki Yönetmelikte 40 maddeden oluşan kapsam 28 madde olarak belirlenmiştir. Uygulamada bütünlüğün sağlanması açısından rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin gelişmeler, gerçekleştirilen değişiklikler ve uygulamadaki güncel düzenlemeler yeni Yönetmeliğe yansıtılmaya çalışılmıştır. Okul rehberlik ve psikolojik danışma servislerinin yalnızca sorun yaşayan öğrencilerin yararlandığı bir birim olarak görüldüğü geleneksel rehberlik anlayışından ziyade; tüm öğrencilerin sosyal duygusal, akademik ve kariyer gelişimine yönelik ihtiyaçlarının karşılandığı, gelişimsel rehberlik anlayışını yansıtan bir birim haline gelmesi amacıyla Yönetmelikte düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda akademi ve saha uygulamaları, güncel gelişmeler doğrultusunda bütünleştirilmeye çalışılmıştır. Yönetmelikte rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini sunan personelin unvanı, sunulan hizmetlerin tamamını kapsayacak şekilde “rehber öğretmen/psikolojik danışman” olarak ifadelendirilmiştir.  Bu Yönetmelik ile birlikte rehber öğretmen/psikolojik danışmanların teneffüs ve gerektiğinde öğle aralarında öğrenci veya velileri ile çalışmalarına devam etmekte olduklarından nöbet görevi kaldırılmıştır. Sahada çalışan rehber öğretmen/psikolojik danışmanların eğitim sistemi içerisinde yaptığı çalışmalarının daha görünür kılınması, programlı ve hesap verilebilir çalışmalar yürütmesi, unvan karmaşasının giderilmesi ile birlikte iş doyumlarının artması amaçlanmıştır. Kısacası Yeni yönetmelik ile birlikte tüm çocuklarımıza rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin sunulması, eğitim ve öğretimle bütünleşen, çocukların gelişimini destekleyen, sorun odaklı olmayan, gelişimsel ve önleyici anlayış ön plana çıkartılmaya çalışılmıştır.

Ayrıca Bakanlığımız tarafından mevzuat güncelleme çalışmaları kapsamında Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği ile birlikte Rehberlik ve Araştırma Merkezi Yönergesi ve Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Etik Yönergesi hazırlanmıştır. Rehberlik ve Araştırma Merkezi Yönergesi ile rehberlik ve araştırma merkezlerimiz yeniden yapılandırılmıştır. Bakanlığımız bünyesinde ilk defa hazırlanan Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Etik Yönergesi ile rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerini yürüten personelin uyması gereken ilkeler belirlenerek bu hizmetlerin daha profesyonel olarak sunulması amaçlanmıştır.Göreve yeni başlayan meslek çalışanlarına alanlarıyla ilgili yürütülecek tüm çalışmalara ilişkin yol gösterici bir kaynak niteliğinde olan bu Yönerge ile hizmetlerin daha standart olarak sunulması ve bu hizmetlerden alınan verimin arttırılması hedeflenmiştir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği´nin ve hazırlanan diğer mevzuatların öğrencilerimize, velilerimize, öğretmenlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.