Öğretmenlik Meslek Kanunu Detayları Belli Oldu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Detayları Belli Oldu.
4 Şubat 2022 14:02
3.494
A+
A-

Öğretmenlik Meslek Kanunu Detayları Belli Oldu.

Kanun; öğretmenlerin mesleğe giriş koşullarını, adaylıklarını, niteliklerini, statülerini, kariyer basamaklarını, bu kariyere bağlı ilave hakları ile birinci derecede bulunanların ek göstergelerinin 3600’e yükseltilmesini, diğer derecelerde bulunanların ek göstergelerinde ise bununla orantılı olarak artışlar yapılmasını düzenlemektedir.

Verilecek olan 3600 ek gösterge ile emekli olan bir öğretmenimizin maaşında bu gün itibarıyla aylık 1.200 TL, (15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.) Mevcutta 411 bin emekli öğretmenimiz de yürürlük tarihi ile bu artışlardan faydalanacaktır.

  • 15 Ocak 2023 tarihinden sonra emekli olacakların Emekli İkramiyesinde ise yaklaşık 44 Bin TL artış sağlanmış olacak. (15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.)
  • Meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlerimize 180 saatlik kurs ve yapılacak sınavla uzman öğretmenlik kariyer basamağı ile hem bir derece hem de bu günün şartlarında 1.342 Liralık (memura verilecek her iyileştirmeden etkilenecek şekilde,15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.) bir ek ödeme,


Bu kapsamda 496 Bin 288 öğretmenimiz uzman öğretmenliğe başvurabilecek.

  • Uzmanlıkta 10 yılını dolduran öğretmenlerimize de 240 saatlik bir kurs ve yapılacak sınavla başöğretmenlik kariyer basamağı ile ayrıca bir derece daha ve maaşlarında da yine bu günün şartlarında 2.684 Liralık (memura verilecek her iyileştirmeden etkilenecek şekilde,15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.)  bir artış sağlanacak.

Bu kapsamda 20 yılını tamamlayan mevcut 75 Bin 669 uzman öğretmenimiz de Başöğretmenliğe başvuru yapabilecek.

  • Halen Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 2.234 doktorasını yapmış, 115 Bin 257 yüksek lisans tamamlamış öğretmenimiz bulunmaktadır. Bu öğretmenlerimizden yüksek lisansını bitirenler uzman öğretmenlik, doktorasını bitirenler de başöğretmenlik sınavından muaf tutulacaklar.
  • Kanun kariyer basamakları bakımından Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel öğretim kurumları ile diğer Bakanlıklardaki öğretmen ünvanlı tüm kadroları kapsamaktadır. Özel Öğretim Kurumlarımızda görev yapan öğretmenlerimiz uzman ve başöğretmenlik için başvuru yapma, belge alma haklarına sahiptir. Mali hakların yansıtılması kurumunun uhdesindedir. Ancak özel öğretim kurumunda görev yaparken uzman ya da başöğretmen sertifikasını alan bir öğretmenimiz resmi bir okulumuza atanması durumunda sahip olduğu kariyer basamağının haklarından faydalanabilecektir.
  • Yapılan düzenlemelerle sözleşmeli öğretmenlerin can güvenliği ve sağlık mazeretlerine bağlı olarak yer değiştirmelerine imkân sağlanmış,
  • Kariyer basamaklarında ilerlemede sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler değerlendirmeye alınmış,
  • Adaylık Kaldırma Sınavı (AKS) kaldırılarak, yerine meslekî gelişimi destekleyen yeni bir yapı kurulmuş olacaktır.

Kariyer basamaklarında yükselmedeki ölçüt olan hizmet içi eğitimin uzman öğretmenlikte 180, başöğretmenlikte 240 saat eğitim, hak sahibi tüm öğretmenlerimizi kapsayacak şekilde düzenlendi.

Uzman öğretmen ve başöğretmen ünvanları için herhangi bir kontenjan sınırlaması getirilmeyerek sınavda başarılı olanların tümüne uzman öğretmen, başöğretmen sertifikasının düzenlenebilecektir.

YORUMLAR

  1. Sinan dedi ki:

    Yüksek lisans mezunları eğitim alacak mı?