Uzman Öğretmenlik Süresi Düşüyor, Başöğretmenlikte Süre Şartı Kalkıyor!

Uzman Öğretmenlik Süresi Düşüyor, Başöğretmenlikte Süre Şartı Kalkıyor!
3 Şubat 2024 21:19 | Son Güncellenme: 5 Şubat 2024 21:38
40.573
A+
A-

Bakan Yusuf Tekin öğretmenler odası buluşmalarında yeni uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik süreleri hakkında bilgi verdi.

Uzman ve Başöğretmenlik Kariyer Sınavı – Web’de Öğren

https://t.me/+iwSUHpbljOVjNzky

Milli Eğitim Bakanlığı uzman ve başöğretmenlik şartlarında değişiklik yapılacağının bilgisini verdi. Peki Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik olabilme şartlarını barındıran Öğretmenlik Meslek Kanunu ÖMK ile ilgili önemli değişiklikler neler?

Sınav şartı ortadan kalkması planlanıyor!

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerini anayasa Mahkemesi AYM tarafından iptal edilmesi ile birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı harekete geçerek, Yeni meslek kanunu ile ilgili hazırlıklarının başladığı bilgisi verildi.

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik kariyerlerini düzenleyen, Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) konuyla ilgili açıklama yaparak, uzman öğretmen ve başöğretmen olabilme şartlarında önemli değişiklikler yapılacağını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan hazırlıklar sonrasında mevcut kanuna bazı maddeleri değişecek ve yeni maddeler ekleneceği bilgisi verilerken, söz konusu değişiklikler kapsamında, en önemli değişiklik sınav şartının kaldırılması olacağı bildirildi. Sınav şartı ortadan kalkması ile birlikte, uzman ve başöğretmenlik şartlarını taşıyan öğretmenler sınavsız bir şekilde yeni kariyerlerine adım atabilecek.

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik şartlarında yapılması planlanan bir diğer değişiklik ise görev süresi şartı olacağı açıklanırken, süre şartının devam etmesi fakat sürenin düşürülmesi yönünde plan yapıldığı açıklandı. Konu ile ilgili yapılan açıklamalara göre uzman öğretmenlik için 7 yıl, baş öğretmenlik için 14 yıl gibi bir süre şartının getirilmesi beklendiği bilgisi yer alıyor.

Yeni düzenlemede yer alacak diğer maddeler neler?

Milli eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise, son yapmış olduğu açıklamasında, başöğretmenlikte aranan 10 yıl uzman öğretmen olarak görev yapma süresi şartının kaldırılacağını dile getirerek konu ile ilgili şu bilgileri aktardı;

Bakan Tekin, 20 yılını dolduran öğretmenlere direkt olarak başöğretmen olma fırsatı tanınacağı yönünde açıklama yaparak, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için geçerli olan süreye, ücretli öğretmenlikte geçirilen sürelerde dahil edileceğini açıkladı.

Öğretmenlerin özlük hakları, öğretmene şiddet konusu, ödül, ceza sistemleri, yöneticilik gibi maddenin yer aldığı geniş kapsamlı yeni kanun teklifinin Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) tarafından hazırlanması bekleniyor.

Kaynak: mebdenhaber.com

Bizi Threads’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

YORUMLAR

  1. Mustafa Ürker dedi ki:

    Ee , başöğretmenlik için sınav şartû var mı

  2. Mustafa dedi ki:

    Doktorasını tamamlamış öğretmenlere 20 yılı da bekletmeden başöğretmenlik hakkı verilmesi uygun olacaktır.

    1. Ali dedi ki:

      O yine mahkemeden döner; olması mümkün değil