Yozgat’tan Mars’a Bir Uzay Yolculuğu: Elif Eda Güneş

Yozgat’tan Mars’a Bir Uzay Yolculuğu: Elif Eda Güneş
10 Mart 2020 09:10
954
A+
A-

Elif Eda Güneş Yozgat’ta doğdu, köy okulunda binbir güçlükle okudu. Elif Eda Güneş, Mars’a gönderilen keşif aracını tasarlayan şirketin yarışmasına proje gönderdi, yapay zekâ geliştirdi. 19 yaşındaki Elif Eda Güneş, köy köy gezip kız çocuklarına ilham oluyor.

Elif Eda Güneş henüz 19 yaşında. ‘Soyadı’ olan güneş gibi pırıl pırıl parlıyor. Zaten bir süredir de soyadını “adı” olarak kullanıyor. Yozgat’ın Çayıralan ilçesine bağlı Curali Köyü’nde, okuma yazma bilmeyen bir anne ve çiftçi bir babanın çocuğu olarak doğdu Elif Eda Güneş. Bilgisayarı olmadan kodlama öğrendi, yazılım dünyasına adım attı. Tamamen kendi çabasıyla yazılım yaparak Mars için keşif aracı tasarlayan şirketin yarışmalarına proje gönderen Ancha Space Uzay teknolojileri ekibine dahil oldu. Şimdi de onkoloji alanında proje üreten ve aynı zamanda köy köy gezip kız çocuklarına rol model olan Elif Eda Güneş’le İstanbul’da buluştuk.

NETAŞ’ın kodlama yapan kızlara ilham vermesi için İstanbul’a davet ettiği Elif Eda Güneş’le “Kabına Sığmayanlar” etkinliğinde beraber olduk; hikayesini, hedeflerini, hayallerini konuştuk.

Elif Ergu: Curali nasıl bir yer? Orada büyümüşsün…

Elif Eda Güneş: Doğduğum köyde genç yoktu. Arkadaşım yoktu. Çünkü gençler gidiyordu köyden. Hep yaşı büyük insanları gözlemleyerek büyüdüm. İki ablam var. Birleştirilmiş bir sınıfta okudum ilkokulu. Annem okuma yazma bilmiyordu. Ben anneme ve birkaç kadına da okuma yazma öğrettim. Babam çiftçi.

 

Elif ERGU / Hürriyet

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.