Türkiye, Koronavirüs Salgınında Ulusal Çapta Uzaktan Eğitim Veren 2 Ülkeden Biri

Türkiye, Koronavirüs Salgınında Ulusal Çapta Uzaktan Eğitim Veren 2 Ülkeden Biri
1 Nisan 2020 13:05
666
A+
A-

Türkiye, 184 ülkede 1,5 milyarın üzerinde öğrencinin yüz yüze eğitimden mahrum kalmasına da yol açan koronavirüs salgını nedeniyle milyonlarca öğrenciye ulusal çapta uzaktan eğitim başlatan Çin’den sonraki ikinci ülke oldu. Pilot çalışmanın ardından LGS ve YKS’ye hazırlanan 2 milyon 700 binin üzerinde öğrenci canlı sınıf uygulamasıyla eğitime başlayacak.

Dünya genelinde koronavirüs salgını, 184 ülkenin öğrencilerinin eğitimlerinin aksamasına yol açtı. Salgının yayıldığı ülkelerdeki öğrenci sayısının dünyadaki toplam öğrenci sayısının yüzde 87’sine karşılık geldiği ve bu rakamın 1,5 milyarın üzerinde olduğu ifade ediliyor.

Yapılan araştırmalar, salgının yayıldığı ülkelerde okulların kapalı olduğunu ancak Türkiye’dekine benzer ulusal çapta bir uzaktan eğitim sisteminin kurulamadığını ortaya koydu.

Türkiye’de koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitime ara verilmesinin ardından, Millî Eğitim Bakanlığının yürüttüğü çalışmalarla kısa sürede 3 yeni televizyon kanalı ve kapasitesi artırılan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden 18 milyonun üzerinde öğrenci için uzaktan eğitime başlandı.

Uzaktan eğitim yayınlarının TRT EBA televizyonlarında 23 Mart itibarıyla başlatılması ve Bilim Kurulunun da önerisiyle 30 Nisan’a kadar sürdürülmesi kararlaştırıldı. İlkokul, ortaokul ve liseler için ayrı ayrı açılan televizyon kanallarında 12 sınıf düzeyinde 20-25’er dakikalık ders yayınları akşam saatlerine kadar sürüyor.

İnternet üzerinden hizmet veren dünyanın en büyük dijital eğitim platformu EBA’da ise öğrencilere, 1600’den fazla ders ve 20 binin üzerinde etkileşimli içerik sunuluyor. Çocukların derslerini TRT EBA TV üzerinden takip etmeleri, ders tekrarları, konu eksikleri ve sorular için EBA’yı kullanmaları öneriliyor. Sisteme yüklenme olmaması için EBA’yı hangi sınıfların hangi saat aralığında kullanması gerektiği öğrencilere bildiriliyor.

EBA’ya ücretsiz internet desteği
Tüm derslere internet üzerinden ulaşım imkanı veren EBA’ya erişim için Türkiye’deki 3 büyük GSM operatörü de 8GB’e kadar ücretsiz internet hizmeti sağlıyor.

Öğrenci ile öğretmen canlı sınıflarda buluşacak
Öte yandan uzaktan eğitim sürecinde öğretmen ile öğrenci arasındaki mesafeyi ortadan kaldırarak etkileşimli ders işlenmesine imkan sağlayan canlı sınıf uygulamasının 8. ve 12. sınıflar için pilot çalışmaları başlatıldı. Canlı sınıf uygulamasına 8. sınıflardaki 1 milyon 700 bin ve lise son sınıflarda okuyan 1 milyon öğrencinin katılması amaçlanıyor. Uygulamanın, pilot çalışmaların ardından kademeli olarak Türkiye geneline yaygınlaştırılması planlanıyor.

Öğretmenler, canlı sınıf uygulamasıyla evlerinde görev alacak ve televizyon dersleriyle eşgüdümlü olarak kendi öğrencilerine EBA üzerinden ödevlendirme yapıp soru-cevap-test etkinliklerini yönlendirip çalışma gönderecek.

Bu arada uzaktan eğitimle birlikte milyonlarca öğrencinin aynı anda internet kullanım talebiyle yaşanan yoğunluk problemlerini hızla çözüme kavuşturmak için EBA Kontrol Merkezi kuruldu.

EBA’daki yenilikler
Uzaktan eğitimdeki ders materyallerinin geliştirilmesi için de çalışmalar yürütülürken sanat, spor ve bilim etkinliklerini de bu haftadan itibaren televizyon yayınlarına ve EBA’ya entegre edildi. Ayrıca çocukların aileleri ile evde yapabilecekleri 40 deney videosu hazırlandı.

Televizyonlarda soru çözüm saatleri olacak
Ayrıca 8. ve 12. sınıf öğrencileri için YKS ve LGS’de sorumlu oldukları konuları kapsayan programlar hazırlanıyor. Bu süreçte TRT EBA kanallarında sınavlara hazırlanan öğrencilerin hazırlık rutinlerine destek olmak için soru çözüm saati hazırlandı. Çocuklar, bu saatlerde kendileri için hazırlanan örnek soruları ekrandan takip ederek çözebilecek.

Velilerin evde çocuklarının uzaktan eğitim sürecinde etkin bir şekilde rol alabilmesi için rehberlik desteği ve bir veli kuşağı için de hazırlık çalışmaları sürdürülüyor.

Üniversiteye hazırlananlara özel EBA Akademik Destek
Üniversiteye hazırlık sürecindeki 11. ve 12. sınıfların kullanımı için bir süre önce hizmete alınan EBA Akademik Destek Modülü uzaktan eğitimde öğrenciler tarafından yoğun kullanılıyor. Yapay zekayla güçlendirilen sistem, uzaktan eğitim döneminde özel okul öğrencileri için de ücretsiz erişime açıldı.

Eğitim verilen ara bittiğinde telafi eğitimleri başlayacak
Eğitime verilen ara bittiğinde, okulların eğitim ve öğretime yeniden açılmasıyla hızlandırılmış telafi eğitimleri başlayacak. Bu konuda Destekleme ve Yetiştirme Kursları aktif rol oynayacak. Öğrencilerin yıl sonunda ulaşması beklenen hedeflerin gerçekleşmesi için gerekirse hafta sonu ve yaz paketi de dahil olmak üzere her türlü telafi yapılacak.

Çin’deki uzaktan eğitim imkanları
Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye’de yürütülen uzaktan eğitim çalışmaları ölçeğinde bir çalışmanın sadece Çin’de görüldüğünü açıklamıştı.

Çin’de de koronavirüs salgının görülmesinden bir süre sonra uzaktan eğitim imkanları ulusal çapta devreye alındı. Ülkede, milyonlarca ziyaretçinin aynı anda internete girerek eğitim almasına imkan tanıyan bulut sistemleri kullanılmaya başlandı ve derslerin canlı sınıf şeklinde işlenebilmesi için internet alt yapısı güçlendirildi.

Diğer yandan bazı ülkelerde ulusal olmayan ancak yerel bazlı uzaktan eğitim çabalarının olduğu belirtildi.

 

MEB

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.