TELAFİDE SEN DE VAR MISIN?

TELAFİDE SEN DE VAR MISIN?
17 Haziran 2021 00:34
2.533
A+
A-

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan TELAFİDE BEN DE VARIM sistemini incelediğimde halihazırdaki yapısı ve işleyişi ile bir Telafi Programı olarak adlandırılamayacağını düşünüyorum.

Telafi Programı müfredat ile ilgili olur. Ancak, burada önümüze konulan sistem ise Hayat Boyu Öğrenme ve Okullar Hayat Olsun kapsamına giriyor.

Bu program bence uygulamada çok geç kalınmış bir sistemdir. Ve mutlaka her okulda uygulanmalıdır.

Ama bu sistemin, içinde bulunduğumuz süreçte Telafi Programı olarak adlandırılarak başlatılmasının uygun olmadığını düşünüyorum.

Okulların yaz dönemi boyunca açık olması (ki zaten açık) ve öğrencilerin okuldan sürekli olarak faydalanması projesi, bir türlü tam anlamı ile hayata geçirilemeyen bir sistem.

Bunun hayata tam anlamı ile geçirilememesinin sebepleri arasında fiziki şartlar, personel istihdamı ve ekonomik engeller var.

TYP projesinin 9 aylık personel istihdamına mahkum olan okulların yaz döneminde temizlik ve bakım onarım hizmetlerini idame ettirememesi en büyük engellerden biridir.

Bu etkinliklerin bir çoğunda fiziki imkanlar gerektiği açıktır. Atölyeler ve sarf malzemeleri… Bunların okul tarafından temin edilmesinde sıkıntılar yaşanacaktır.

Bakanlık burada; her okulda uygulanabilecek etkinlikleri öne çıkarıp desteklemelidir. Bunların dışındaki etkinlikler için de okul ve çevre şartlarına göre okul idareleri planlama yapabilir.

Bu etkinliklerde görev alacak öğretmen ve idarecilerin ücret yönünden desteklenmeleri de şarttır.

Bir öğretmen haftada 30 saate kadar ders görevi alabilir denilmekte ancak; yaz tatilinde haftada 5 gün, 6 şar saat okula vakit ayıracak ne öğretmen ne de öğrenci bulmak kolay değildir.

Bu nedenle DYK tarzı çift ekders uygulaması ve haftada en fazla 3 gün (15 saat) faaliyet sınırı getirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu seneye mahsus olmak üzere müfredat ve kazanım temelli bir Telafi Programı uygulanması, Eylül ayından itibaren okullarda yapılacak anket ve değerlendirme çalışmaları ile 2022 Yaz döneminde gerçekten her okulda yapılabilir faaliyetlerin belirlenerek, en geç Nisan 2022 de sisteme girilmesi ve bu uygulamanın standart bir Yaz Kampı haline dönüştürülmesi faydalı olacaktır.

1989 yılında Yozgat'ta başlayan öğretmenlik serüveninin 24 yılında yönetici olarak hizmet vermiş ve bu görevine Sakarya ilinde devam etmektedir. Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Ön lisans diploması ile başlayan Yüksek öğrenimi Sosyal Bilimler alanında Lisans tamamlama ile devam etmiş ve Sakarya Üniversitesinde BÖTE alanında Yüksek Lisans ile son bulmuştur. 2005-2010 yılları arasında Memurlar Net sitesinde Eğitim bölümlerinde editörlük yapan yazarımız bundan böyle Web'de Öğren platformunda yer alacaktır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.