Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. 

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, TRT Haber canlı yayınında eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. 
10 Mayıs 2023 12:40
594
A+
A-

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 3 buçuk milyon çocuğun eğitimin dışında kaldığı iddialarına ilişkin, “Son yirmi yıl, eğitimde devasa yatırımların olduğu bir döneme tekabül ediyor. Öncelikle birinci aşaması Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yapılan fiziki yatırımlardı. Bir ülkenin en kalıcı sermayesi beşeri sermayesidir. Beşeri sermayenin niteliğini arttırmada kullanılan en önemli enstrüman da eğitimdir. Yani eğitimle siz nesillerinizi buluşturduğunuz anda geleceğe umutla bakabilirsiniz, rekabet gücünüzü arttırabilirsiniz. OECD ülkeleri bu bilinçle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tüm eğitim kademelerindeki okullaşma oranlarını yüzde yüzlere ulaştırdı. Yani 1950’li, 1960’lı yıllarda eğitime yatırım yaptırdıktan sonra erişimi, evrenselleşmeyi sağladıktan sonra ağırlık verdikleri şey eğitimin kalitesini artırmak, fırsat eşitliğini güçlendirmekti. Şimdi 2000’li yıllara baktığımız zaman, Türkiye’deki eğitimin karnesi çok kötü. Beş yaştaki okullaşma oranı yüzde 11. Okul öncesi eğitime kim erişebiliyor? İmkânı olan erişir diyor, yani varlıklı aileler çocuklarını okul öncesi eğitime eriştirebiliyorlar. Liselerdeki okullaşma oranları yüzde 44. Bakın bu faciadır, yani yüz tane lise öğrencisinin kırk dört tanesi liseye gidiyor, elli altı tanesi liseye gitmiyor. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14. Şimdi Türkiye Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son yirmi yılda devasa bir eğitim seferberliği yaptı. Ama bu eğitim seferberliğini yaparken bölge veya şehir veya ilçe ayrımı yapmadı, Türkiye’yi kucaklayarak bu yatırımlar yapıldı. 300 binler seviyesinde olan derslik sayısı 857 bine çıktı. Bu, devasa bir yatırım. Herkesin rahat bir şekilde okula, eğitime erişebilmesiyle ilgili okullar yapıldı. Sadece bunlar yapılmadı. İkinci aşamada eğitimin önündeki tüm antidemokratik uygulamalar kaldırıldı. Başörtüsü yasakları… Bu ülkede eğitim erişiminin önünde başörtüsü yasakları vardı. Bugün çok unutuldu bunlar. Çok rahat bir şekilde konuşuluyor. Yani düşünün bu ülkenin vatandaşları, kadınlarımız, kızlarımız sırf başörtülü olduklarından dolayı eğitime erişemiyorlardı. İmkânı olan kadınlarımız yurt dışına gidiyordu. Yani o kadar acı bir travma ki bu travmaları, bu hikayeleri biz unuttuk. Başörtüsü yasakları bu dönemde kaldırıldı.” değerlendirmesinde bulundu. 

İmam hatip liseleri ile meslek liselerinin önündeki kat sayı uygulamasının da bu dönemde kaldırıldığını anımsatan Özer şunları söyledi: “Gelin noktada Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez okul öncesinden liseye kadar okullaşma oranları yüzde 99’un üzerine çıktı. Beş yaşta yüzde 11 olan okullaşma oranları yüzde 99.86’ya çıktı. İlkokul yüzde 99.54, ortaokul yüzde 99.17, lise yüzde 99.11… Şimdi beşeri sermayenin eğitimle buluştuğu ve niteliğinin artırılmasıyla ilgili devasa yatırım yapan bir lidere ve eğitim politikasına teşekkür edersiniz değil mi? İlk kez Cumhuriyet tarihinde böyle bir yatırım yapıldı.”

Kayıtlı olmayan öğrenci sayısı 94 bin 984

Zorunlu eğitimde kayıtlı olmayan çağ nüfusuna bakıldığında sayının düşük olduğuna işaret eden Bakan Özer, “İlkokulda 28 bin 290, ortaokulda 44 bin 518, lisede 22 bin 176 olmak üzere toplam 94 bin 984. Şimdi yüz bin nerde üç buçuk milyon nerde? Bu, gerçekten bir iftira, aynı zamanda emeğe saygısızlık…”

Eğitimde fırsat eşitliği kapsamında yapılan yatırımlara dikkati çeken Özer, “Gerçekten eğitime erişmesi dert olsaydı 2000’li yıllarda okullaşma oranları yüzde 50’nin altında olmazdı. Okul öncesi eğitime erişemeyen yüzde 11’in dışındaki çocuklar garip gureba idi, imkanı olmayandı. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımız özellikle son yirmi yıldaki üçüncü aşamasında fiziki yatırım ve eğitimin demokratikleştirilmesinde yapmış olduğu en büyük katkı bu milletin evlatlarına eğitimde sosyal politikalar uygulamasıdır. Bu sosyal politikalar nedir? Ücretsiz kitaptır. Çünkü öncelikle eğitim materyallerine ücretsiz bir şekilde erişebilmeniz gerekiyor. Şu anda okul öncesinden lisenin sonuna kadar yani on dokuz milyon öğrencinin tamamının ders kitapları ücretsiz olarak eğitim öğretim başladığı zaman masasında bulunuyor. Yaklaşık dört milyar kitap şu ana kadar dağıtıldı. Biz 2022-2023 eğitim öğretim yılından sonra kronik bir problem olan yardımcı kaynak problemini çözdük. Çok nitelikli yardımcı kaynakları bastırarak 190 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıttık. Taşımalı eğitim kapsamındaki tüm öğrencilere ücretsiz yemek verildi. Hatta biz bu dönem ücretsiz yemeği bir milyondan beş milyona çıkarttık. Beş milyon öğrencimize her gün sıcak yemek veriyoruz ücretsiz olarak. Diğer taraftan imkânı olmayan çocuklarımıza erişimine erişebilmesini sağlamak için burs destekleri veriyoruz. Diğer taraftan şartlı eğitim yardımları yapıyoruz. Bu dönemin son yirmi yılın en fazla kazananı, işte o garip gurebadır ve aynı zamanda kız çocuklarıdır. Dolayısıyla ‘yoksulun, fakir fukaranın elinden eğitim fırsatı alındı.’ kocaman bir iftiradır.” ifadelerini kullandı.

Bizi Instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.