Meb Veli ve Öğretmen Psikoeğitim Programları Hazırladı
Kahramanmaraş depremi sonrasında bölgede yaşanan olayın travmatik etkilerini azaltmak için psikolojik destek sunmak amacıyla hazırlanan eylem planı çerçevesinde birçok çalışma rehber öğretmen/psikolojik danışmanlar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Çalışmaların sonucunda yapılan değerlendirmelerde veli ve öğretmenlerimiz için pratik, kolay uygulanabilir, yapılandırılmış ve yetişkinlere özgü psikoeğitim programlarının güncellenmesine ihtiyaç olduğu gözlemlenmiştir. Bu doğrultuda veli ve öğretmenlerimiz için zorlayıcı yaşam olayları sonrası normalleşme süreçlerine destek sunmak ve psikolojik iyi oluşlarını güçlendirmek amacıyla “Zorlayıcı Yaşam Olayları Sonrası Psikoeğitim Programları” hazırlama çalışmaları afet bölgesinde görev yapmış rehber öğretmen/psikolojik danışman tarafından güncellenmiştir.
Bu programlar yoluyla, travma sonrası sunulan psikolojik destek ile; travmanın psikolojik ve sosyal etkisini değerlendirerek veli ve öğretmenlerimizin stres belirtilerini azaltmayı ve psikolojik dayanıklılıklarını artırmayı, desteğin sürekliliğini sağlayarak uzun vadeli ruh sağlığı sorunlarını önlemeyi, psikolojik travmanın olumsuz etkilerini azaltmayı, travma tepkilerini normalleştirerek bireyin travma öncesi işlevsellik düzeyine dönebilmelerine yardımcı olmak hedeflenmektedir.
Söz konusu programlar travmatik olaylar sonrasında veli ve öğretmenlerimizin zorlayıcı yaşantıların etkilerine yönelik başetme becerilerini güçlendirmek amacıyla üç oturum olarak hazırlanan programların temaları “Stres Tepkilerinin Farkındalığı, Olumlu Başa Çıkma ve Geleceğe Yönelik İyimserlik”tir.
Hazırlanan programlar ile travmatik yaşam olayları sonrasında; duygu, düşünce ve davranışlarını fark etmeleri, yaşanılan stres durumu karşısında gevme ve rahatlama yollarını öğrenmeleri, bu gibi durumlar karşısında olumlu baş etme becerileri geliştirmeleri, güçlü yanlarını fark etmeleri, sosyal destek kaynaklarını kullanmalarını, öz bakım ve öz şefkat kavramlarının önemini fark etmeleri ve geleceğe yönelik olumlu bakış açısı geliştirmeleri amaçlanmaktadır.
Söz konusu programlar okul/kurumlarımızda rehber öğretmen/psikolojik danışmanlarımızın koordinasyonunda veli ve öğretmenlerimiz ile yapılacak olan çalışmalarda kullanılacaktır.
Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.