MEB e-Devlet ÜZERİNDEKİ DİJİTAL HİZMETLERİYLE TÜRKİYE’NİN BAŞARISINA KATKI SUNDU

MEB e-Devlet ÜZERİNDEKİ DİJİTAL HİZMETLERİYLE TÜRKİYE’NİN BAŞARISINA KATKI SUNDU
25 Ocak 2024 22:05
432
A+
A-

Türkiye, Avrupa Komisyonunun “e-Devlet Karşılaştırma 2023 Analiz Raporu”nda bir önceki yıla göre 10 puanlık bir artış göstererek dikkat çekici bir yükseliş kaydetti. Millî Eğitim Bakanlığı, e-Devlet uygulaması üzerinden sunduğu 74 hizmet başlığıyla rapora etkisini gösterdi.

Millî Eğitim Bakanlığı, Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan “e-Devlet Karşılaştırma 2023 Analiz Raporu” çerçevesinde Türkiye’nin e-Devlet uygulamasındaki başarısına, yürüttüğü dijital hizmetlerle katkı sundu. MEB, e-Devlet üzerindeki hizmet sayısını son olarak 74’e çıkarırken, 2023 yılı içerisinde bu hizmetlere 237 milyon 434 bin 220 kez erişim sağlandı.

MEB, e-Devlet üzerinden e-okul, EBA (Eğitim Bilişim Ağı), ÖBA (Öğretmen Bilişim Ağı), MEBBİS (Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri), DYS (Doküman Yönetim Sistemi), elektronik sınav uygulamaları, belge doğrulama, veli bilgilendirme, kayıt-okul-mezuniyet belgesi sorgulama, nakil işlemleri, e-dilekçe ve randevu sistemleri gibi çeşitli başlıklarda hizmetler sunuyor.

Bunlardan e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi ile okulların öğrenci kayıt, nakil, devam devamsızlık, sınav notları, ara karne, karne, diploma dökümü, öğrenci kişisel bilgileri, haftalık ders programı, davranış puanları, okul ve öğretmen duyuruları, ruhsal dosya, alınan belgeler gibi tüm iş ve işlemler fonksiyonel olarak Bakanlığın merkezî veri tabanında gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi de velilerin e-Okul sisteminde kayıtlı öğrencilerinin devam/devamsızlık durumlarını, okul/öğretmen tarafından yapılan duyuruları, öğrencilerin haftalık ders programını, yazılı/sözlü tarihlerini, davranış notlarını, nakil bilgilerini, yıl sonu başarı puanlarını, e-Karne’lerini ve aldığı belgeleri gibi bilgilerini elektronik ortamda takip edilebilmelerini sağlıyor.

MEBBİS modülü ise Bakanlıkça sunulan elektronik hizmetlerin bütününü kapsıyor. MEBBİS, okul açma, kapatma, dönüştürme işlemlerinin ve kurum hareketlerinin takibinin yapıldığı Devlet Kurumları Modülü, Bakanlığa bağlı tüm personellerin özlük dosyalarında tutulan bilgi ve belgelerinin kaydedildiği e-Personel modülü, Öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimine yönelik eğitimlere dair tüm işlemlerin yürütüldüğü Hizmet İçi Eğitim Modülü, Özel Öğretim Kurumları Modülü, Özel MTSK Modülü ve Engelli Birey Modülü gibi birçok alt modülü de içerisinde barındırıyor.

DYS de Bakanlığın merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarında kullanılan, yazışmaları elektronik ortama geçirerek paraf, onay, havale ve dağıtım süreçlerinin kolay takibi, standartlaşması, şeffaflaşması ve sadeleşmesini sağlayarak sürelerini kısaltan sistem işleviyle hizmet sunuyor.

e-Sınav hizmeti, belirlenen test merkezlerinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılan sınavların elektronik ortamda gerçekleştirilmesini amaçlarken, e-Yaygın da halk eğitimi merkezleri bünyesinde düzenlenen tüm yaygın eğitim/kurs/sertifika faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemlerin elektronik ortamda takip edilmesinde kullanılan bir otomasyon sistemi olarak hizmet veriyor.

İhtiyaç duyulan her yerde bilgi teknolojisi kullanılarak teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamak amacıyla hizmet veren EBA ise tüm sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru dijital içerikler sunarak geliştirilmeye devam ediyor. Kategorik şekilde oluşturulan bu sistem, tüm öğrenci ve öğretmenlerin çevrimiçi ortamda ders içeriklerine ulaşmasını sağlıyor.

ÖBA hizmeti de öğretmenlerin mesleki gelişimlerine özel olarak hazırlanmış bir portal olarak bünyesinde kütüphane alanı da bulunan, öğretmenlerin istedikleri yerden ve istedikleri zamanda kullanabilecekleri, mesleki ve kişisel gelişimleri ile ilgili sertifika alabileceği ve ders tasarımları yapabileceği içerikler sunuyor.  

Söz konusu rapor kapsamında, 27 Avrupa Birliği ülkesi ile birlikte Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri ve üyeliğe aday ülkeler olmak üzere toplam 35 ülkenin e-Devlet uygulamaları mercek altına alındı.

Rapor sonuçlarına göre Türkiye, genel ortalamada Fransa, Almanya, Norveç, İspanya, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerin önüne geçerek 35 ülke arasında 10’uncu sırada yer aldı.

Raporda, e-Devlet Kapısı’nın en iyi performans gösterdiği başlık “Kullanıcı Odaklılık” olurken, Türkiye tüm ülkeler içinde bu başlıkta 3’üncü sırada yer aldı. Bu sonuç, vatandaş odaklı politikaların dijital dönüşüme başarılı bir şekilde yansıdığının en önemli göstergelerinden biri oldu. 

Kullanıcı Odaklılık, Şeffaflık, Anahtar Kolaylaştırıcılar ve Sınır Ötesi Hizmetler olmak üzere 4 ana başlık etrafında ülkelerin konumuna ilişkin detaylı bilgilerin verildiği raporda, “Kullanıcı Odaklılık” başlığı alt başlıklarından “Çevrim İçi Erişim” kapsamında Türkiye 4’üncü sırada yer aldı.

Türkiye, “Kullanıcı Desteği” kapsamında ise Finlandiya, Malta, Yunanistan, İspanya ve İtalya ile birlikte 100 tam puan alarak 1’inci sırayı paylaştı.

Türkiye’nin diğer bir başarısı da “Hazır Form Verisi” başlığında kendini gösterdi. Türkiye bu başlıkta da 1’inci sırada yer aldı. “Dijital Posta Kutusu” alt başlığı kapsamında ise Türkiye, Hollanda, Letonya, Avusturya, Litvanya, Çekya, Lüksemburg, Danimarka, Malta, Estonya, Norveç, Finlandiya, Macaristan ve İzlanda ile birlikte 100 tam puan alarak 1’inci sırada bulundu.

Türkiye, Sınır Ötesi Hizmetler başlığının alt başlıklarından olan “Sınır Ötesi Kullanıcı Desteği” kapsamında da Malta, Hollanda, Estonya, Lüksemburg ile birlikte 100 tam puan alarak 1’inci sırayı paylaştı.

Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Threads’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.