MEB “Deprem Bölgesi İlleri Raporu” Yayımladı

MEB “Deprem Bölgesi İlleri Raporu” Yayımladı
5 Şubat 2024 13:40
165
A+
A-

Millî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı koordinasyonunda Deprem Bölgesi İlleri Raporu hazırlandı. 6 Şubat’taki depremlerin ardından bölgede “arama-kurtarma”, “bakım ve onarım”, “okulların eğitim-öğretime hazırlanması”, “psikososyal destek”, “üretim”, “taşımalı eğitim” “MEB AKUB ekiplerinin çalışmaları” gibi alanlarda yürütülen faaliyetlerin anlatıldığı Deprem Bölgesi İlleri Rapor’u 567 sayfadan oluşuyor.

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf TEKİN, raporun sunuş bölümünde kaleme aldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın liderliğinde Bakanlığımızın depremin meydana geldiği andan itibaren tüm imkânlarını depremden etkilenen bölgeler ve depremzede vatandaşlar için seferber ettiğini, bölgede birçok proje, faaliyet ve çalışmalar yürüttüğünü ve bu çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Rapora göre, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 ilde yaklaşık 3,7 milyon civarında öğrenci ile 220 bin civarında öğretmen etkilendi.

Depremin hemen ardından yaklaşık 5 bin kişilik MEB AKUB ekibi çalıştı; öğretmenevi ve akşam sanat okullarında 754 bin 180 depremzedeye konaklama ve yemek hizmeti verildi; 370 binin üzerinde öğrenci, taşımalı eğitimden ve yemek hizmetinden yararlandı; öğrenciler için 82 bin tablet, 30 bin televizyon, 15 bin etkileşimli tahta kuruldu.

Millî Eğitim Bakanlığı, depremin hemen ardından eğitim ortamlarının fiziki kapasitesinin geliştirilmesinden eğitimin faaliyetlerinin kalitesinin artırılması ve depremzede vatandaşların hayata tekrar tutunmalarını sağlayacak süreçler yürüttü. Bu kapsamda, eğitim yapıları analiz edildi, ağır hasarlı binalar yıkılarak yeniden inşa edilmeye başlandı ve orta derecede hasarlı binalar güçlendirildi. Kademeli olarak eğitim-öğretime başlama kararının alınmasıyla eğitim-öğretime açılabilir durumda olan okulların belirlenmesi için tespit çalışmaları yapıldı.

Bakanlık, 2023 Mart sözleşmeli öğretmenlik ataması sürecinde 21 bin 569’u deprem bölgesinde bulunan 10 ile olmak üzere toplam 44 bin 573 öğretmenin ataması yaptı.

Öğrencilerin istedikleri illere nakilleri gerçekleştirildi, İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için ayrılan 70 bin burs kontenjanı bu yıl deprem bölgesi için 100 bine çıkarıldı.

Depremden etkilenen öğrencilerden iller arası nakli yapılanlar ile afet bölgesinde eğitime devam edecek olanlara verilmek üzere 26 milyon 885 bin 685 adet ücretsiz ders kitabı ve yardımcı kaynak dağıtıldı.

Bölgede görev yapan ve yeni atanan öğretmenlerle yapılan birebir görüşmeler neticesinde öğretmenler için ihtiyaç duyulan konteyner sayıları ilçe bazlı olarak tespit edildi.

Konteyner ihtiyaç planlaması öğretmenlerle birlikte ailelerinin de konaklamasını sağlayacak şekilde yapıldı. Belirlenen konteyner ihtiyacı AFAD Başkanlığına iletildi ve toplam 11 bin 76 konteynerin illere sevki AFAD tarafından yapıldı.

Bakanlığımız tarafından hazırlanan 567 sayfalık raporda ayrıca, depremin yaşandığı illerde yürütülen projeler, toplanan gıda, barınma, hijyen gibi yardım malzemeleri, gönüllü öğretmen ve personel durumu, okul-kurum verileri gibi pek çok bilgi de detaylarıyla yer aldı. 

Bu vesileyle bir kez daha depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyoruz.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Threads’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.