Meb Akub Ekiplerinin Üye Sayısı 10 Bine Ulaştı

Meb Akub Ekiplerinin Üye Sayısı 10 Bine Ulaştı
5 Şubat 2025 14:09 | Son Güncellenme: 5 Şubat 2025 14:10
64
A+
A-

Millî Eğitim Bakanlığı, 2021’in “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edilmesinin ardından 81 ilde öğretmenlerden oluşan AFAD ile koordineli çalışmalar yürüten MEB AKUB’u kurdu. MEB AKUB, kurulduğu günden bu yana afet bölgelerinde ihtiyaç duyulan her alanda önemli görevler üstleniyor.

 

Okul ve kurumlarda muhtemel afet ve acil durumlarda önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması, planlara uygun biçimde süreçlerin hassasiyetle yönetilmesi, görevli aktörlerin yaklaşımının uyumlu hâle getirilmesi ile afet ve acil durum kültürünün geliştirilmesinin amaçlandığı MEB AKUB’da, afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranış şekillerinin yaygınlaştırılması, temel önlemler hakkında bilgi ve beceri kazandırılması için faaliyetler yürütülüyor.

 

Öğretmenler, AFAD ile koordineli şekilde yürütülen arama-kurtarma eğitimlerinin yanı sıra “amatör telsiz kullanımı”, “dron”, “KBRN”, “afetlerde arama, kurtarma ve tahliye eğitici eğitimi kursları”, “temel afet bilinci eğitimi”, “yangın eğitimi”, “afet farkındalık eğitimleri ve acil durum ekipleri eğitimi” alanlarında eğiticilerin yetiştirilmesi gibi çok kapsamlı eğitimlerden geçiriliyor.

 

Ayrıca, Bakanlık, Türkiye genelinde 83 ekibi bulunan MEB AKUB’un operasyon kabiliyetlerini artırmak ve afete daha hazır hale gelmesi için ilgili kuruluşlarla da iş birliğinin yapılmasını hedefliyor.

 

“Okul sorumlusu afet lideri” yetiştirilecek

Bakanlık koordinasyonunda MEB AKUB ekipleri, depremden etkilenen on bir il için yoğun çaba gösterdi. “Asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 5 bin kişiyle görev yapan MEB AKUB, bir yandan enkaz başlarında arama kurtarma çalışmalarına katılırken psikolojik danışman ve rehber öğretmenler ise başta çocuklar olmak üzere depremden etkilenen vatandaşlara psikososyal destek verdi.

 

Türkiye’nin bir “deprem ülkesi” olduğu gerçeğiyle birlikte gönüllü öğretmenlerin MEB AKUB’a katılımı hızla arttı ve ekiplerin üye sayısı 10 bine yükseldi. 

 

Eğitim öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesi için hasarsız okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği bakımından kontrolü, risk ve tehlike analizi, basit arızaların giderilmesi için “teknik çözüm ekipleri” oluşturuldu.

 

Depremden etkilenen illerde hizmet vermek üzere 71 ilden 30 ekibin yer aldığı “Teknik Çözüm Ekipleri”, bölgede 2 bin 231 elektrik arızasını giderdi ve 3 bin 880 mobilyanın onarımını yaptı.

 

Öte yandan MEB, “Afet Farkındalık Eğitimleri” verilmesi amacıyla bu yılın sonuna kadar ülke genelinde 56 bin 469 okulda “okul sorumlusu afet lideri” yetiştirecek.

https://akademi.meb.gov.tr/meb-akub-ekiplerinin-uye-sayisi-10-bine-ulasti/haber/36232/tr?rand=37972

Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Whatsapp Doküman Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.