FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNDE KUTADGU BİLİG İLE ELEŞTİREL OKUMA YOLCULUĞU

FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNDE KUTADGU BİLİG İLE ELEŞTİREL OKUMA YOLCULUĞU
26 Aralık 2023 23:11
494
A+
A-

Genel Müdürlüğümüze bağlı 455 fen lisesi ile 94 sosyal bilimler lisesi “Oku- Yorum, Yazı-Yorum” projesi kapsamında Kutadgu Bilig okumalarına katılım sağlıyor. Kutadgu Bilig eserine yönelik eleştirel okuma sürecini içeren proje, 81 ilden 541 danışman öğretmenin rehberliğinde 5612 öğrenciyle gerçekleştiriliyor.

Genel Müdürlüğümüze bağlı 455 fen lisesi ile 94 sosyal bilimler lisesi “Oku- Yorum, Yazı-Yorum” projesi kapsamında Kutadgu Bilig okumalarına katılım sağlıyor. Kutadgu Bilig eserine yönelik eleştirel okuma sürecini içeren proje, 81 ilden 541 danışman öğretmenin rehberliğinde 5612 öğrenciyle gerçekleştiriliyor.

Projenin ilk aşaması olan eleştirel okuma sürecinde öğrenciler Yusuf Has Hacip’ in 11. yüzyıl eseri Kutadgu Bilig’i eleştirel bir bakış açısıyla inceliyor. Bu süreç, haftalık değerlendirme toplantıları ve akademisyenlerle yapılan söyleşilerle destekleniyor. Öğrenciler, eserin zengin içeriğini daha iyi kavrayabilmek amacıyla akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen söyleşilere katılarak Kutadgu Bilig’in tarihsel ve kültürel önemine dair değerlendirme süreçlerinde görev alıyorlar.

Proje, gençlerin tarihi ve kültürel mirasa olan ilgisini artırmanın yanı sıra, eleştirel düşünme ve bağımsız değerlendirme becerilerinin gelişimine de katkıda bulunacak.

“Kutlu Olma Bilgisi’ veya ‘Mutluluk Veren Bilgi” olarak Türkiye Türkçesine çevrilen Kutadgu Bilig; İslamiyet’in Türklerce kabulünden sonraki dönemde ilk yazılı eser olması,  alegorik ve didaktik özellik taşıması, siyasetname türünün edebiyatımızda ilk örneği olması, verilmek istenen masajların 4 sembolik kişilik üzerinden anlatılmış olması gibi özellikleriyle Türk edebiyatının şaheserlerinden biri olarak değer görüyor. 

Eleştirel okuma süreci tamamlandığında il koordinatörü okullar tarafından düzenlenecek bir panelle öğrenciler, okuma süreçlerini geniş bir kitle ile paylaşacaklar. Bu etkinlikler, öğrencilerin analitik düşünme ve eleştirel değerlendirme yeteneklerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Proje amaçları arasında öğrencilere sadece edebi bir eserin değil, aynı zamanda yaşamın ve yönetimin evrensel ilkelerini içeren bir bilgelik kaynağının tanıtılması da yer alıyor.

Oku- Yorum, Yazı- Yorum projesi, Kutadgu Bilig okumalarına yönelik okulların kendi bünyelerinde gerçekleştirecekleri çalışmaların tamamlanmasının ardından projeye katılan öğrenciler okudukları esere dair hazırladıkları bildirileri il koordinatörü okula iletecekler. İl koordinatörü okullar paydaş okullardan gelen bildiriler doğrultusunda Kutadgu Bilig okumaları il panelini gerçekleştirecekler.

Oku- Yorum, Yazı-Yorum projesi, Kutadgu Bilig okumalarına yönelik son etkinlik, her ilden seçici komisyon marifetiyle seçilerek Genel Müdürlüğümüze gönderilecek bildiriler doğrultusunda Ankara’da gerçekleştirilecek olan “Kutadgu Bilig Türkiye Paneli” ile tamamlanmış olacak.

Projenin ikinci aşaması, 2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde başlayacak ve yaratıcı yazarlık çalışmalarına odaklanacak. Bu aşamada, öğrenciler Kutadgu Bilig’in temalarını ve fikirlerini modern bir bağlamda yeniden yorumlamaya teşvik edilecek. Yaratıcı yazarlık atölyeleri ve eğitim seminerleri, öğrencilerin edebi ifade becerilerini geliştirmeye ve kendi yaratıcı eserlerini üretmelerine yardımcı olacak.

Türkiye genelindeki bu geniş çaplı eğitim girişimi, öğrencilere sadece tarih ve edebiyat alanındaki bilgilerini genişletmekle kalmayacak, aynı zamanda onlara geçmişten aldıkları derslerle geleceği şekillendirme fırsatı da sunacak. Bu proje, öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerine önemli katkılarda bulunacak ve Türk edebiyatının derinliklerine yolculuk yapmalarını sağlayacak.

Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Threads’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.