Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı
15 Ekim 2024 15:30
173
A+
A-

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) çerçevesinde güncellenen eğitim ve öğretim programları kapsamında ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) çerçevesinde güncellenen eğitim ve öğretim programları kapsamında ders kitapları ve eğitim araçlarının hazırlanma, incelenme ve değerlendirme süreçlerinde yapılan güncellemeler başta olmak üzere bu süreçleringeliştirilmesi ile Bakanlığımızın diğer politikaları kapsamında ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanan “Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Öğrencilerimizi zihinsel, duygusal, fiziksel, sosyal ve manevi boyutlarıyla bütünsel bir yaklaşımla ele alan ve nihai hedefi yetkin ve erdemli insan yetiştirmek olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde hazırlanan eğitim ve öğretim programlarında belirtilen hedefleri en iyi şekilde yansıtması ve kapsayıcı nitelikte olması amacıyla ders kitaplarını hazırlama, inceleme ve değerlendirme süreçlerinde ders kitaplarının taşıyacağı şartlara yönelik değişikliklere gidilmiştir.

Bu kapsamda inceleme ve değerlendirme süreçlerinde dikkate alınan kriter başlıkları sekize çıkarılmıştır. Böylelikle Anayasa ve diğer mevzuat, bilimsel, dil ve anlatım, görsel tasarım, öğretim programının amaç ve kapsamı yönünden yapılan inceleme ve değerlendirme süreçlerine, TYMM eğitim öğretim programlarının bütünleşik yapısı ile ölçme ve değerlendirme süreçlerinin beklentileri doğrultusunda ders kitaplarının “Bütünleşik Yapısına Uygunluğu” ile “Ölçme ve Değerlendirme Sürecine Uygunluğu” şeklinde kriter başlıkları eklenmiştir.

Ayrıca dijital çağın gerekliliklerine uygun olarak ders kitaplarına entegre edilen dijital içerikler, öğrenme süreçlerinin daha dinamik ve etkileşimli hâle gelmesi amacıyla inceleme ve değerlendirme süreçlerinin dinamiklerinden biri hâline getirilmiştir.

Bununla birlikte Yönetmelik değişikliğiyle;

  • Yazım sürecinde aranan nitelikler ve ünvanlar bakımından iyileştirmelere gidilmiş ve kitabın elektronik eğitim içeriklerini hazırlayanlara yönelik şartlar tanımlanmıştır.
  • Milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış özel okullara ait ders kitapları ile diğer eğitim araç ve gereçlerin incelenmesine yönelik usul ve esaslar eklenmiştir.
  • Tüm sınıf ve seviyelere ait derslerde Bakanlığımızca hazırlanan eğitim araçlarının yer alması amaçlanarak gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
  • Bakanlık birimleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ile meslek örgütleri tarafından eğitim öğretim sürecini desteklemek amacıyla örgün ve yaygın eğitim kurumlarında okutulmak üzere hazırlanan yardımcı kitapların başvurularının alınması ile incelenmesine yönelik usul ve esaslar eklenmiştir.
  • İnceleme sürecinde zaman ve iş gücü kaybını önlemek, olası gizlilik ihlallerinin önüne geçmek ve sürecin iyileştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Yukarıdaki hususlara ek olarak ders kitapları ve eğitim araçlarının inceleme değerlendirme süreçlerinin geliştirilmesi amacıyla incelenme sürecinin daha etkili ve verimli olarak ilerlemesi için günümüz ihtiyaçlarını barındıran, kamu menfaatini  göz önüne alan birtakım düzenlemeler yapılmıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği için tıklayınız.

Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik için tıklayınız.

Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Threads’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.