Bugün Ramazan’ın İlk Günü

Bugün Ramazan’ın İlk Günü
24 Nisan 2020 06:16
1.155
A+
A-

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte milyonlarca Müslüman 2020 yılının ilk sahuruna kalktı.

Müslümanların dört gözle beklediği 11 ayın sultanı Ramazan geldi. Ancak bu sene İslam alemi Ramazan’ı buruk yaşıyor. Ramazan bu yıl koronavirüs salgını tedbirlerinin gölgesinde geçiriliyor.

En kısa oruç Hatay’da tutulacak

Türkiye genelinde Ramazan’ın ilk orucu saat 18.55’te Hakkari’de açılacak. Son iftar saat 20.11’de Edirne’de yapılacak.

Yine ilk gün, Sinoplu vatandaşlar 15 saat 37 dakika oruç kalarak en uzun orucu, Hataylı vatandaşlar ise 15 saat 7 dakikayla en kısa orucu tutacak. Ramazan’ın son günü Sinop’ta 16 saat 58 dakika oruç süresiyle yine en uzun oruç tutulacak. Hatay ise 16 saat 9 dakikayla en kısa orucu tutacak.

Ramazan ayının ilk günü Gabon’un Libreville şehrinde 13 saat 26 dakika, kuzeyde Norveç’in Tromso şehrinde ise 17 saat 56 dakika oruç tutulacak.

Kadir Gecesi 19 Mayıs’ta idrak edilecek

Ülke genelinde camilere ilişkin alınan koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşlar, teravih namazı, mukabele ve itikaf gibi ibadetlerini evlerinde ifa edecek.

Kur’an-ı Kerim’de “Bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen Kadir Gecesi, ramazanın 27’nci gecesine denk gelen 19 Mayıs’ta idrak edilecek.

Ramazan ayının ardından 24 Mayıs’ta ise Müslümanların büyük sevinçle karşıladığı Ramazan Bayramı’na girilecek. Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yılki fitre bedeli, 27 lira olarak açıklandı.

Ramazan nedeniyle Çamlıca Camii’nde ilk teravih namazı için ezan okundu. Koronavirüs önlemleri kapsamında cemaat camilerde teravih namazı kılamadı. Caminin minareleri arasına “Hoş geldin ya şehr-i Ramazan” ve “Oruç arındırır” mahyaları yazıldı. Ayrıca 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için mahyalara Türk Bayrağı yansıtıldı. Oluşan görsel şölen drone ile havadan görüntülendi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bu kutlu zaman diliminin insanlık için büyük bir fırsat olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Yorulan ruhlarımızı teskin etmek, bunalan gönüllerimize inşirah vermek, özümüze ve fıtratımıza yönelerek hayatımızın iman, kulluk ve güzel ahlak ekseninde muhasebesini yapmak için eşsiz bir fırsattır. İbadetlerimizi güzel ahlakla, ilişkilerimizi samimiyet ve muhabbetle bütünleştiren oruç iklimi, bizi dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştıracak bir hayat için yeni bir başlangıç yapmak adına önemli bir vesiledir.”

“Müslümanlar bu yıl mahzun ve kederli”

On bir ayın sultanının karşılandığı bugünlerde, Müslümanların mahzun ve kederli olduğunu da aktaran Erbaş, “Kutlu misafir”in koronavirüs salgını sebebiyle bu yıl sadece evlerde ağılanacağını hatırlattı. Sahurun bereketini, iftarın sevincini, teravihin coşkusunu, mukabelenin huzurunu ve Ramazan’ı unutulmaz kılan birçok eşsiz güzelliği, bu yıl evlerde hissederek yaşayacaklarını kaydeden Erbaş şöyle devam etti:

“Bu noktada ifade etmeliyim ki bizler elbette Rabb’imizin İnşirah suresinde vadettiği her zorluğun ardından mutlaka kolaylığın geleceğine dair ilahi müjdesine yürekten inanıyoruz. Bir mümine yaraşan şuur, vakar ve asaletle, yaşadığımız bu zorlukların geçici dünya hayatının bir imtihanı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple, yaşadığımız hassas süreçle ilgili üzerimize düşen sorumluluğun icabını harfiyen yerine getirip tüm tedbirleri alacağız.

Böylesi zor zamanlarda sabır, irade ve azimle gerekli tedbirleri aldıktan sonra tevekkül değerine sarılıp ilahi iradeye teslim olacağız. Müminin en güçlü dayanağı, en büyük korunağı ve en etkili devası olan dua ile Rabb’imize iltica edeceğiz. Karamsarlık, korku ve endişeye kapılmadan, umudumuzu ve direncimizi kaybetmeden, umut ve ufuk merkezi Kur’an-ı Kerim’i ve insanlığa her daim ümit aşılayan sevgili Peygamberimizi rehber edinerek bu zorlu günleri inşallah geride bırakacağız.

Bu itibarla, yeryüzünü etkileyen bir musibetle karşı karşıya kaldığımız bugünlerde, Ramazanı şerifi vesile edinerek içten ve samimi dualarımızla, insanlığın bir an önce bu musibetten kurtulması için yüce Mevla’ya niyazda bulunalım. Özümüze yöneldiğimiz, bütün hayatımızı Kur’an ile gözden geçirme fırsatı bulduğumuz bu muhasebe ayında, yaratılış gayemizi, kendimize, Rabb’imize, çevremize ve bütün mahlukata karşı sorumluluklarımızı gözden geçirelim. Yüce kitabımızı okuduğumuz gibi onun deruni manası üzerinde de tefekkür ederek Müslümanca bir bilinç oluşturalım.”

“Ramazan güzelliklerine çocukları da dahil edin”

Orucun Allah’ın rızasına uygun söz, eylem ve tutumlarla bütünleştirilmesi gerektiğini belirten Erbaş, özellikle sağlığın önem kazandığı bugünlerde, oruç ibadetinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel gerçeğini dikkate alarak sigara başta olmak üzere zararlı alışkanlıkların bırakılması için Ramazan’ın bir fırsat olduğunun altını çizdi.

Ramazan’a dair yaşanan güzelliklere çocukların da dahil edilerek onların hafızalarında unutulmaz hatıralar bırakılabileceğini belirten Erbaş, çocukların, özündeki selim fıtratı Ramazan ayının manevi iklimiyle buluşturarak, Yaratıcıyı, dünyayı ve oruç özelindeki diğer ibadetleri daha yakından hissetmelerinin sağlanabileceğini vurguladı.

Ramazan boyunca yardımlaşma ve dayanışma seferberliğinin elden bırakılmaması gerektiğini de ifade eden Erbaş, mesajını şöyle tamamladı:

“Dinimizin bizden istediği en önemli hasletlerden ve tarihten bugüne milletimizin yaşattığı güzel ahlak örneklerinden biri olan yardımlaşma ve dayanışmayı, birçok iyilik ve güzelliğin tecelli ettiği bu bereketli ayda adeta bir seferberliğe dönüştürelim. Bu duygu ve düşüncelerle, tekrar gelişiyle gönüllerimizi aydınlatan, rahmet ve bereket iklimi Ramazan ayının, kalplerimize huzur, hanelerimize bereket, ailemize, ülkemize ve İslam alemine hayırlar getirerek yeryüzünün selamet ve sekinetine, bütün insanlığın huzuru ve iyiliğine vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”

Dünyada Ramazan

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yer alan haberde, Yüksek Mahkemenin Ramazan ayı hilalinin görülmesi üzerine 24 Nisan Cuma gününü Ramazan ayının ilk günü olarak belirlediği açıklandı.

Ardından Katar, Kuveyt, BAE, Bahreyn, Yemen, Filistin, Ürdün, Suriye, Somali, Libya, Cezayir’de de Ramazan hilalinin gözlemlendiği ve ilk orucun cuma günü tutulacağı bildirildi.

Mısır ve Tunus da Ramazan ayının cuma günü başlayacağını açıklamıştı.

Umman, Sudan ve Fas cumartesi başlıyor

Öte yandan Umman, Sudan ve Fas, Ramazan ayının cumartesi başlayacağını duyurdu.

Umman Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, hilalin görülmemesi nedeniyle Ramazan ayının ilk gününün cumartesi olarak belirlendiği duyuruldu.

Sudan ve Fas dini otoriteleri de aynı şekilde hilalin görülememesinden ötürü cuma gününün şaban ayının son günü olduğunu ve Ramazan ayının başlangıcının cumartesi olduğunu açıkladı.

Irak ve Lübnan’da farklılık var

Irak ve Lübnan’da ise Ramazan ayının başlangıç tarihi konusunda iki farklı açıklama yapıldı.

Ülkedeki Şiilerin en büyük dini merci Ayetullah Ali es-Sistani’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Ramazan ayının ilk gününün cumartesi olarak belirlendiği ifade edildi.

Buna karşılık Irak Sünni Vakfı Başkanı Saad Kambeş, dün başkent Bağdat’taki İmam Azam Ebu Hanife Camisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Ramazan ayının cuma günü başlayacağını duyurmuştu.

Lübnan’da da durum değişmedi.

Sünnileri temsil eden Lübnan Müftülüğünden daha önce yapılan yazılı açıklamada cuma gününün Ramazan ayının ilk günü olacağı belirtilirken, Lübnan’daki Şiilerin dini mercisi konumundaki Yüksek Şii İslam Konseyi, Ramazan’ın ilk gününün cumartesi olduğunu açıkladı.

Kaynak

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.