Bakan ÖZER’den Uzman – Başöğretmenlikle İlgili Yeni Açıklamalar

Bakan ÖZER’den Uzman – Başöğretmenlikle İlgili Yeni Açıklamalar
16 Ağustos 2022 14:29
524
A+
A-

Bakan ÖZER’den Uzman – Başöğretmenlikle ilgili Yeni Açıklamalar

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bengü Türk’te canlı yayımlanan Gündem Özel programında eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer kariyer sınavları ile alakalı açıklamalarda bulundu.

‘Kamuoyunda şöyle bir algı var. Sanki bu getirilen kanun tüm öğretmenlerimizin özlük hakkının iyileştirilmesi için getirilmiş bir kanun gibi bir algı var. İlave zam yapılmak gerektiği zaman tüm öğretmenlere yapılır. Bu bir kariyer sistemi. İsteyen öğretmenlerimizin ‘zorunluluk yok” lisans üstü çalışmalar yapmışsa da sınavlara hiç girmeden, öğretmenlerimizi sadece öğreten değil hayat boyu öğrenenler olarak belirleyecek bir kariyer sistemi. Bunun sonucunda da bazı haklar elde edecekler. Sınavsız bir kariyer elde etmek mümkün değil. Uzman veya başöğretmenlik sınavında biz öğretmenlerimizin yeterliliklerini ölçmüyoruz. Sistemimiz içerisinde zaten fedakar bir şekilde öğretmen olarak çalışıyor. Bu sadece uzman ve başöğretmenlikte alınan eğitimi değerlendiren bir sınav. Bu ayrı bir şey. Bu öğretmenin yeterliliğini ölçen bir sınav değil.” ifadelerini kullandı.

10 yıllık öğretmen uzman öğretmenliğe başvurabilir. 180 saatlik eğitim alarak sınavdan başaralı olan öğretmen 1 derece alır ve artı eğitim öğretim tazminatı hakkı kazanır. Yüksek lisans yapmış olan öğretmenimiz bu sınavdan muaftır.

10 yıllık uzman öğretmen başöğretmenliğe başvurabilir. 240 saatlik eğitim alarak sınavdan başaralı olan öğretmen başöğretmen unvanı alır.

Kariyer basamaklarımız öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirecek bir sistem.

Türkiye de kariyer sisteminde sınav yapılmayan hiç bir alan yok. Sınavsız bir kariyer sistemi inşa etmek mümkün değil.

Uzman ve ya başöğretmenlik sınavımızda öğretmenlerimizin yeterliliklerini ölçmüyoruz. Bu sınav sadece alınan eğitimi değerlendiren bir sınav.

Türkiye de öğretmenlerimiz lisansüstü eğitim konusunda istekliler. Bu isteği kariyer sistemiyle birleştirme kararı verdik. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.