Yönetici Görevlendirmede Belge Toplama Keşmekeşi
Bir söz vardı. Bir ülkede kanunların sayısı ne kadar çoksa sorun da o kadar çoktur diye. Malum Milli Eğitim Bakanlığında en çok değişen mevzuat hangisidir diye sorarsanız hiç kuşkusuz Yönetici Görevlendirme/ Atama yönetmeliği derim. Son on yılda belki de 10 kez değişen yönetmeliğin son değişikliği veya tamamen yeni bir yönetmelik olarak yayımlanan 5 Şubat 2021 tarihli yönetmeliktir. Sürekli olarak ek 1 ve ek 2 kriterleri değişen yönetmeliğin bu sefer son hali ile yapılan ek1 ve ek 2 değişikliklerindeki kriterlerle ilgili adayların belgeleri toplaması o kadar karmaşa yaratıyor ki buna ne zaman dayanır, ne de belgeleri bulma da veya resmileştirme imkanı
Örnek verecek olursak bir öğretmenin son 5 yılındaki belgeleri ek1 onayına koyması için daha önce doğuda bir ildeki öğretmenliği esnasında okul zümre başkanlığı yapmış olsun. Eğer ki bu zümre başkanlığı Öğretmenler Kurulu Toplantısında Karar olarak tutanaklara geçmemişse zaten yönetici adayının bu kriterden puan alması imkansızdır. Yine aynı öğretmen eğer belgeleri bulacak olsa da okulu veya çalıştığı il değişmişse o belgeleri bulmak ve toplamak o kadar keşmekeşe dönmektedir.
Diğer bir konu ise bu belgeler yüzünden yani öğretmen İlçe ve İl zümre başkanlığı yapmışsa ve tutanaklar İlçe veya İl Milli Eğitimin ilgili şube müdürlüklerinde ise Adayların bu belgeleri bu şubelerden temin etmek için şubeleri meşgul etmeleridir. Tabi belgeler ilçede kalmışsa veya bulunursa….
Bir diğer konu ise kriterlerden ulusal veya uluslar arası projeler başlığıdır. burada hangi belgenin ulusal veya ulusal proje sayılabilecek belgeler hangileri belli değildir ve bununla ilgili net bir kriter veya kılavuz bulunmamaktadır. örneğin Bir il Okulum Temiz Belgesi ve Sınıf Atık Projesini belge olarak sayabilecekken başka bir il bunları ulusal proje kapsamına sokmayabilir.
Yönetici görevlendirme yönetmeliğinde bir diğer haksızlık yaratacak ek1 veya ek2 kriteri ise ödüllerdir. Zira yeni görevlendirme yönetmeliğinde ödül veya cezalar son 5 yıl içerisindeki ödül veya cezaları kapsadığından adayların daha önceki almış oldukları belgeler yok hükmünde sayılmaktadır. Burada aday önceden aldığı “üstün başarı” veya “Ödül” ödülünü alması o kadar kolay değildir ve beklide meslek hayatında bir daha alamayacak durumda olmasıdır. Ayrıca bu ödüllerin kimlere ve hangi kriterlerde verildiği de tam olarak belli değildir. Burada yapılması veya düzeltilmesi gereken değişiklik ise eski ve yeni ödülleri eşleştirerek herkese eşit olacak şekilde puanlama sistemine gidilmesidir. Yıl hesabı olamadan Başarı belgesi ile Teşekkür, Üstün başarı belgesi ile Takdir, Ödül İle Ayıkla ödül eşleşmesi yapılarak haksızlığa uğrayan bir sistem yaratmamaktır.
Umarız bu konulardaki haksızlık yaratacak kriterler yeniden düzenlenerek ve oradan buradan eski ilden, eski okuldan toplanacak belgeler yerine daha adil olacak belgelerle e1 ve ek2 belgeleri oluşturulur.
Abdullah BOZOK