TATİL GÜNLERİ VE EBA DERS

TATİL GÜNLERİ VE EBA DERS
1 Mayıs 2021 14:06
1.587
A+
A-

Uzaktan eğitime geçtiğimiz günden bu tarafa her gün karşılaştığımız soru ve sorunlardan biri;

Hafta sonu ve tatil günlerine EBA’da Ders tanımlanması ve bu durumdaki ücret ödeme talepleri.

Öncelikle, EBA neden tatil ve bayram günlerinde Ders atanabilmesinin yolunu açıyor?

Bakanlık, Uzaktan Eğitimde EBA’ya çok önem veriyor ve fırsat eşitliği yolunda, zaman/mekan kısıtlaması yapmak istemiyor. Bu noktadan hareket ile öğretmenlerin çeşitli sebeplere yapmadıkları/yapamadıkları dersleri telafi edebilmeleri amacı ile çok geniş bir zaman diliminde ders tanımlama imkanı vermiş. Derslerin, hafta içi gün boyunca yapılamaması durumunda da yine Cumartesi günlerini açık tutarak telafi yolunu açmış.

TELAFİ NEDİR?
Öğretmenin ekdersinin tamamlanması değil, Öğrencinin kazanımlarının tamamlanmasıdır.

Öğrencinin kazanımları tamamlanınca zaten otomatik olarak öğretmenin de kazanımları tamamlanmış olacaktır.

Burada idarenin en çok karşısına çıkan problem, hafta içi 18:00’den sonra ve hafta sonu ders yapılması dolayısıyla GECE ÜCRETİ talepleridir.

Bakanlık bu konudaki taleplere çeşitli yazılar ile cevap vererek mevzuat yolunu göstermiştir.

Malesef, Bakanlığın Fırsat Eşitliği amacı ile EBA’da açtığı geniş zaman diliminin EK DERS FIRSATI olarak görüldüğü gözlemlenmektedir.

Hafta içi ders yapma imkanı varken ya da yokken -hiç farketmez- dersini hafta sonuna aktaran öğretmen GECE ÜCRETİ talep edemez.

Hafta içinde yüzyüze yapılması gereken ders görevini tamamlamak ile yükümlü olan öğretmenler bu görevlerini tamamlamak için Akşam saatlerini, hafta sonunu ya da bir şekilde Resmi tatile denk gelen bir günü kullanabilir.

Bu durum, öğretmene zamlı kazanç yolu açmaz, sadece; her ne sebeple olursa olsun zamanında yapmadığı derslerden dolayı kanuni ve maddi sorumluluklardan kurtulması için öğretmene Bakanlık tarafından yapılan bir destektir.

Bu noktadan hareketle;

Hafta sonu, Resmi Tatil, Resmi Bayram, Milli Bayram, Dini Bayram vb. günlerde DERS YAPILMAZ.

EBA’da ders tanımlama imkanının olması, ders yapma zorunluluğu ve karşılığında ücret ödeneceğini ifade etmez.

Ders yapmak isteyen yapabilir ama bunun karşılığında ücret talebinde bulunamaz.

Örnek: Cuma gününe denk gelen 23 Nisan için 24 Cumartesi günü telafi dersi yapılmaz. Yapmak isterseniz bu sizin amel defterinize yazılır.

1989 yılında Yozgat'ta başlayan öğretmenlik serüveninin 24 yılında yönetici olarak hizmet vermiş ve bu görevine Sakarya ilinde devam etmektedir. Gazi Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Ön lisans diploması ile başlayan Yüksek öğrenimi Sosyal Bilimler alanında Lisans tamamlama ile devam etmiş ve Sakarya Üniversitesinde BÖTE alanında Yüksek Lisans ile son bulmuştur. 2005-2010 yılları arasında Memurlar Net sitesinde Eğitim bölümlerinde editörlük yapan yazarımız bundan böyle Web'de Öğren platformunda yer alacaktır.
YORUMLAR

  1. Qmeel dedi ki:

    Çok saygı değer bir öğretmenimiz , seviyoruz seni