İran’daki 5.9’luk deprem Van’ı vurdu! Ölü sayısı 9’a yükseldi.

İran’daki 5.9’luk deprem Van’ı vurdu! Ölü sayısı 9’a yükseldi.
23 Şubat 2020 15:58
711
A+
A-

İran’daki 5.9’luk deprem Van’ı vurdu! Ölü sayısı 9’a yükseldi.

İran’ın batısındaki Kotur ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Van ve çevre illeri de etkileyen depremde sınıra yakın mahallelerde bazı kerpiç evler hasar gördü. 9 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Öte yandan gelen son dakika bilgilerine göre; Türkiye-İran sınırında peş peşe artçıların yaşandığı bildiriliyor.

İran’ın batısındaki Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Kotur ilçesinde 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Tahran Üniversitesi Sismoloji Merkezinden yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Kotur ilçesi olan 5,9 büyüklüğündeki deprem kaydedildi.

Depremin 6 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.

Bölgede yaşananları dakika dakika aktarıyoruz…

14.53: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremin yaşandığı bölgede incelemelerde bulundu. Soylu, artçı depremlerin devam ettiğini belirterek hasarlı binalara girilmemesi gerektiğini söyledi.

14.49: Van Valiliği son durumu aktardı. Valilik açıklamasında, “Depremde, 9 ölü 37 yaralı yaralı var. 31 yaralı Başkale Devlet Hastanesi’nde tedavi edilirken durumu ağır olan 6 yaralı Van’a sevk edildi” denildi.

14.20: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye-İran sınırındaki depremle ilgili, “Bütün ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, AFAD’ın koordinasyonunda Van’da tüm çalışmalar devam etmekte.” dedi.

14.06: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 9’a yükseldiğini duyurdu. Koca, “9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 yaralımız var, 9’unun durumu kritik” dedi.

13.26: Van’ın Başkale ilçesinde saat 13.26’da 4.0 büyüklüğünde depremin yaşandığını açıkladı.

13.06: Kandilli Rasathanesi, Türkiye-İran sınırında 4.0 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini duyurdu.

13.11: Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İran’daki 5.9’luk depremin hissedildiği Van’da hayatını kaybedenler için başsağlığı mesajı yayımlayarak, Türkiye ve İran’daki yaralılara ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulundu. Albayrak mesajında, “İran sınırında gerçekleşen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Duamız enkaz altında kalan vatandaşlarımızın sağ salim kurtarılmasıdır” dedi.

12.50: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca, (AFAD), İran’ın Türkiye sınırına yakın bölgede meydana gelen ve Van’da da hissedilen depremin ardından, vatandaşların hasarlı yapılara girmemeleri uyarısında bulunuldu.

12.48: AFAD’dan yapılan açıklamada, yerin 4.6 km derinliğinde saat 12.48’de 4.3 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini açıkladı.Kandilli Rasathanesi ise saat 12.48’de meydana gelen depremin büyüklüğünün 4.5 olarak duyurdu.

12.40: Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Depremler çığ ve heyelanı da tetikleyebilir. Özellikle Van Başkale bölgesinde çığ tehlikesi olabilecek bölgelerde vatandaşlar dikkatli olmalılar” ifadelerine yer verdi.

12.34: Van Valisi Mehmet Emin Bilmez açıklamasında,”An itibarıyla bu köylerimizde enkaz altında kimse bulunmamaktadır” dedi.

11.57: CNN Türk canlı yayına bağlanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu depreme ilişkin son dakika gelişmelerini aktardı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye-İran sınırındaki depreme ilişkin, “Özpınar’da 7 vatandaşımız, Güvendik köyünde ise 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. Toplamda 8 vatandaşımızı kaybettik.” dedi. Soylu, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, Başkale’de 4 köyden depreme ilişkin bilgi geldiğini, ekipleri bölgeye yönlendirdiklerini belirtti.

11.55: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’ın batısında meydana gelen ve Van’da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonla görüştü. Erdoğan, depremden etkilenen bölgeler ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldığı öğrenildi.

11.54: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye-İran sınırında 8 kişinin hayatını kaybettiği depremde 21 vatandaşın yaralandığını, 8’inin durumunun kritik, diğerlerinin hayati tehlikesinin bulunmadığını bildirdi. Depremden hemen sonra bölgeye 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibini sevk ettiklerini vurgulayan Koca, 8 kişinin yaşamını yitirdiği depreme ilişkin, “21 vatandaşımız yaralandı. Başkale Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan yaralılardan 8 kişinin durumu kritik, diğer yaralıların hayati tehlikesi bulunmuyor.” bilgisini verdi.

11.50: CNN Türk canlı yayınına katılan AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, 8 kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken 18 kişinin de yaralandı.

11.45: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, depremde birkaç köy okulunda hasar meydana geldiğini açıkladı. Selçuk, “Kesin hasar tespiti tamamlanıncaya kadar geçici süreyle taşımalı eğitim gerçekleştireceğiz” dedi.

11.31: İran Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, devlet medyasına yaptığı açıklamada, deprem nedeniyle 25 kişinin yaralandığını söyledi. Batı Azerbaycan Valisi Muhammed Mehdi Şehriyari de yaralılardan birinin durumunun ağır olduğunu, arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine intikal ettiğini belirtti. İran devlet medyasına göre, depremde 43 köyde evler hasar gördü.

10.55: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İran’daki depremin ardından Van’da 4’ü yetişkin 3’ü çocuk 7 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, “5 vatandaşımız yaralı olarak hastanelere ulaştırıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.” açıklamasında bulundu.,

10.50: Bölgede artçılar devam ediyor. AFAD’dan yapılan açıklamada, saat 10.50’de 7.25 km derinlikte 3.9 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini duyurdu.

09.30: Van Valiliğinden yapılan açıklamada, “Deprem sonrası Başkale ilçemizin Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallelerinde hasar meydana gelmiştir. AFAD ve UMKE ekipleri bölgeye sevk edilmiştir.” denildi.

08.53: İran-Türkiye sınırında 08.53’te bir deprem meydana geldi. Yerin 5 kilometre altında gerçekleşen 5.7 büyüklüğündeki depremin merkez üssü, Salmās kentine 21 kilometre uzaklıkta. Sarsıntı Türkiye’den de hissedildi, Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) verilerine göre Van’ın Saray ilçesi depremin merkez üssüne 27 kilometre mesafede bulunuyor.

Özalp ilçesinin uzaklığı ise 71 kilometre. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre ise, Türkiye saatine göre 08.52’de meydana gelen depremin büyüklüğü 5.9. Anadolu Ajansı, Van’ın Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi’nde yıkılan evlerin fotoğraflarını servis etti. Demirören Haber Ajansı, depremin Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de yoğun şekilde hissedildiğini bildirildi.

AFAD’DAN AÇIKLAMA

AFAD’dan yapılan açıklamada, İran’ın Hoy şehri yakınlarında Türkiye sınırına yakın bölgede saat 08.53’te 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Depremin Türkiye sınırına yakın olması sebebiyle Van’ın Başkale ve Saray ilçelerinde de hissedildiği kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

“AFAD’dan 13 arama kurtarma ekibi ile Başkale ilçe jandarma, 112 acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Van il AFAD lojistik depodan ilk etapta 144 adet aile tipi çadır olay bölgesine gönderilmiştir. Türk Kızılay ekipleri olay bölgesine sevk edilmiştir. Vatandaşlarımızın, Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır” denildi. Açıklamada ayrıca, bölgedeki gelişmelerin takip edildiği kaydedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.