Bakan Selçuk Editör Masası’nda Soruları Cevapladı.

Bakan Selçuk Editör Masası’nda Soruları Cevapladı.
19 Mart 2020 12:57 | Son Güncellenme: 19 Mart 2020 15:24
955
A+
A-

Bakan Selçuk Editör Masası’nda Soruları Cevapladı.

https://www.youtube.com/watch?v=Xb6EErATAnA

Bütün vatandaşlarımız şundan emin olsunlar. Biz çocuklarımızın, öğrencilerimizin hukukunu her zaman koruruz. Önemli olan onları dezavantajlı bir duruma sokmamak. Evet, uzaktan eğitim olacak ancak biz sınavları yüz yüze yaptığımız konulardan yapacağız. Senaryo ne olursa olsun bir dönem kapandı diye bir karar almıyoruz. Nasıl bir yayılma gösterdiğine yönelik eğitimsel tedbirlerle ilgileniyoruz. Tedbirlerin olduğu ülkelerle hiç olmadığı ülkelerdeki yayılım nasıl gerçekleşiyor diye baktığımızda hemen okulları kapattık. Dün itibariyle bir milyara yakın öğrenci okula gitmiyor. Bir taraftan da Çin’de biliyorsunuz yayılım düşmeye başladı. Bütün bu fotoğrafları birlikte değerlendirip kararlar almamız gerekiyor.

—-

Yarın okula dönüldüğünde hiçbir problem kalmamış olacak. Destekleme kurslarını, telafi ihtiyaçlarını gidermeye yönelik bir program hazırladık. Uzaktan eğitim yapıyoruz ama öğrencileri okuldan uzaklaşmasınlar, motivasyonları çok düşmesin diye yapıyoruz. Yoksa sadece televizyon eğitimiyle bir eğitimle tam anlamıyla eğitim ortaya koymak mümkün değil. Bu konuda alt yapıyı güçlendirerek çok daha iyi noktalara geleceğiz. Biz şikâyet makamı değiliz çözüm makamıyız. Bu anlamda çocuklarımızın psikolojisini de düşünerek endişelerini azaltmak ve aileleri de rahatlatmak için böyle kararlar alıyoruz.

—–

Öğrencilerimiz yüz yüze hangi eğitimleri aldılar ise ondan sınav olacaklar. Bizim konularımız, kazanımlarımız sarmaldır. Yıl boyunca hatta sınıflar arası işlenen konumlar da bir biriyle bağlantılıdır. Sadece sınav dışı konular diye bir yaklaşımımız yok bizim. Bu kuralı koymuşken televizyondan biraz daha nasıl faydalı kullanılabilirim düşündük. Hane halkının yüzde otuzundan biraz fazlası SD geriye kalanı HD. Altı kanal aldık üçünü SD üçünü HD yaptık. Bizim eğitim bilişim ağımız var ve dünyada sadece üç ülkede olan yapay zekâ temelli bir sistemimiz var.

——-

Kanal işini altı kanal alarak ve TRT ile ortak çalışarak çözdük. İlkokul için hangi saatte hangi dersler ne şekilde olacak. Pazartesi saat 09.00’da Türkçe 1, sonrasında matematik gibi olacak… İyileştirme programlarımız da mevcut müfredatın da gerisinde olan öğrencilerimiz için. Şu anda pilot uygulamaları yapıyoruz. Bu anlamda bazı eksiklerimiz var tabi ki ama yatırımlarımızı yapıyoruz. Çin bu konuda bizden iyi. Dünyada en iyisi Çin ondan sonra biz geliyoruz. Bizim de alt yapı güçlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Bu, krizlerden de bağımsız bir şey. Türkiye’de eğitim sisteminin dönüşmesi ve çağa ayak uydurması için çaba gösteriyoruz.

Sınavlar

Öncelikle sevgili gençlerimizin duygularının farkındayız. Yaşadıkları duygusal sıkıntının farkındayız. Emin olsunlar onlar için özellikle sınav senesinde olan çocuklarımız için ekstra bazı çalışmalarımız var. Öğretmenleriyle aynı sınıfta etkileşimsel olarak konuşabilecekleri sanal sınıflarımız olacak. Bunların takvimi de hazır. Öğrencilerimize hangi konular olacağı konusunda. Ölçme değerlendirme uzmanlarımızla çalıştık. Bu sınavda sadece yüz yüze alınan konuların üzerinden sınav yaparsak bunun avantajlı ya da dezavantajı nedir inceledik. Bizim elimizde şu anda üç tane sınav paketi var ve hazır. Bu paketler yüz yüze eğitim ile işlenen konuları işlenen konuları içeren paket, diyelim ki bu sınav ertelendi yani tüm seçeneklere yönelik hazır bir paketimiz var. Tercihim sınavı zamanında yapmak. Biz her türlü senaryoya hazırız. Her sene örnek sorular veriyorduk bunun sayısını iki katına çıkardık. Bizim tarafımızdan bir eksik olmaz.

Uzaktan eğitim ve EBA

Velilere videolar ürettik. Bir velimiz kendi çocuğu ile ilgili olarak adım adım nasıl girecek ve nasıl yapacak hepsinin videosunu hazırladık. Televizyon kanallarıyla ilgili birazdan zaten birazdan tüm kamuoyuna sunulacak. TRT’nin alt yapısı bizi çok rahatlattı. Bir frekans girilecek. Tüm detaylarla ilgili bilgilendirme videoları zaten hazırladık. Yarından itibaren tüm Türkiye’ye tanıtımlarını yapacağız. Burada önemli olan şu televizyonda ihtiyaç duyulan konuları öğretmenlerimiz yaptı ve gönüllü yaptılar. Belirli merkezlerde stüdyolarda öğretmenlerimiz küçük gruplar halinde çalışıyorlar. Hafta sonu EBA  altyapısıyla ilgi son testler yapılacak. EBA’ya nasıl girileceğine ilişkin iki video hazırladık. Yayınladığımız kısımlar var yayınlamaya devam da ediyoruz. Bu bizim ortak işimiz muhakkak ortak bir çalışma zamanı ayarlasınlar, program yapsınlar derslere ilişkin. Virüs konusunda aşırı sohbetlerin olmadığı bir ortamda programlı davranmalarını rica ediyorum.

Öğretmenlerimiz evlerinde olsunlar istedik. Bu arada kendi öğrencileriyle de sanal olarak toplayıp ders verebilir, soru sorabilir, ödev verebilir ortamlar oluşturabilirler. Burada bu alt yapıyı güçlendirmeye devam ediyoruz. Öncelikli olarak televizyon diyoruz ancak EBA’dan da faydalanabilirler.

Bu sistemi aynı zamanda özel okullar için de açıyoruz. (EBA) Özellikle üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler kısmında özel okullarda olanlar akademik destek yazılımını onlara da açacağız.

——

Gerçekten durum ciddi ancak tedbirlerimizi de alıyoruz. biz durumun ciddiyetinin farkındayız ancak tümüyle strese odaklı bir durumdan da kaçınmalıyız. MEB hadisenin farkında her türlü tedbiri almaya çalıyoruz. Bütün bunları yaparken biz Milli Eğitim Bakanlığıyız veliye ve öğrenciye dokunmalıyız. Böyle bir durumda bunun sırası mı diyebilirler ancak ben buna büyük fotoğraftan bakıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ebanın bir yeni özelliği de ilk defa öğretmen eğitiminin de ilk defa ebadan yapılacak olması

Sosyolojik anlamda uzaklaştıkça yaklaşmak iyi bir şey. bir taraftan da bizim MEB olarak ödevimizi yapıp öğrenci öğretmen ve velilerimiz için elimizden geleni yapıp bilimin ve aklın yolundan şaşmamamız gerekiyor.

Özel anaokulu öğrencilerinin ödediği ücret ve servis parası:

Bükün bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Konu sadece eğitsel değil ticaret hukuk, vergi sistemi vs ilgili konu. Elbette bazı hususlarda mağduriyetler var. Dün açıklanan tedbirler çerçevesinde nerede neyi yapabiliriz görüşmeye devam ediyoruz.

 

79 alanda 20 bin öğretmen atamasından söz ediyoruz. Bizim şu andaki doluluk oranımız yüzde 93 civarında bu da her zaman tüm öğretmenlerimiz alındığında da bir boşluk olur çünkü hastalananlar için yedek öğretmenlik sistemi tüm dünyada vardır. Daimi kadrolu sistemi getirmek bizim hedefimiz. Tatil vesaireden dolayı biraz izliyoruz durumu. İkinci olarak da takvimle ilgili çalışıyoruz. Bir belirsizlik olduğu için alt yapıya bu belirsizlik yansıyor. Rahat olsunlar biz bu atamayı nasıl yaptıysak takvimi de açıklayacağız.

—–

Biz bu seneyi telafi yaklaşımıyla ele alıyoruz. Bu sene rutin program geçerli değil. bu sene geçerli olan öğrencilerimizin nereye ulaşmasını hedefliyorsak onu oraya ulaştıracak telafi programı oluşturmak. İhtiyaç olursa hafta sonu da olabilir, yazın da olabilir. Bütün bunlara hazırlıklıyız diye söylüyorum bunları.

 

Meslek liselerinde üretim

Türkiye’de mesleki eğitimle ilgili paradigmal bir dönüşüm ve değişim var. Meslek liseleri hayatın içine giriyor, ülkenin sorunlarıyla ilgileniyor. Biz maske üretiyoruz çünkü maskede problem var. Bunu, zaten bizim öğrencimizin eğitim gördüğü alan o. Bunu sadece kitaptan görmek yetmez. Bunu öğretmeniyle beraber üretsin hatta mümkünse bundan bir gelir elde etsin. Biz zaten üretilenlerin satış ve pazarlamasını da yapıyorduk. Meslek liseleri dezenfektan da maske de üretir.

Ücretli öğretmenlerin maaş durumu

Mevcut mevzuat diyor ki ücretli öğretmenlik girilen ders karşılığını alır. Şu anki mevzuata göre mümkün görünmüyor. Ancak ülke olağanüstü durumdan geçiyor. Bunun için durum uzarsa ne yapabilirizin üzerinde çalışıyoruz. Şu anda mevcut mevzuat geçerli.

 

AA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.