YA DA Dergisi, Yeni Sayısında “Ebeveynlik” Konusunu ele Alıyor

YA DA Dergisi, Yeni Sayısında “Ebeveynlik” Konusunu ele Alıyor
22 Ocak 2021 14:14 | Son Güncellenme: 22 Ocak 2021 14:15
985
A+
A-

Eğitim için kültür, sanat ve yaşam alanlarında nitelikli gündemler oluşturmak amacıyla hazırlanan “Eğitim YA DA Eğitim” dergisinin sekizinci sayısı yayımlandı. Dergi, yeni sayısında “Ebeveynlik” başlığını ele alıyor.

Zengin içeriği ve görsel tasarımıyla YA DA Dergisi bu sayısında, ebeveynliğin “makbulü” yerine “makulü” nasıl olur? sorusuna cevap arıyor. Bu sayıda hedef, “Ebeveynlik” üzerine yapılan tartışmaları daha sağlam ve anlaşılır bir zemine çekmek, kendileri de ebeveyn olan veya ebeveynlerle uzun mesailer yapan isimleri bir araya getirerek farklı perspektiflerden ebeveynlik hâllerine ayna tutarak sorunlara çözüm aramak. 

Sekizinci sayıda, aile ve çocuklar üzerine farklı eserler kaleme alan yazar Nihan Kaya ile yapılan “İyi Aileyi Ararken” başlıklı söyleşide, çocuğun gözünden bir ebeveynlik tahliline yer veriliyor. Ayrıca deneyimli yazar ve sosyolog Fatma Barbarosoğlu ile bir ebeveyn gözünden ebeveynliğin tarihsel ve sosyolojik dönüşümü ve bugün geldiği noktayı anlatan “Babalar Eve Dönecek mi?” başlıklı söyleşi dikkat çekiyor. Öte yandan psikolog Tülay Kök “makbul” ebeveynlik sancısı çeken yetişkinleri rahatlatan yazısıyla yer alıyor. Mahmut Çitil “Bir Ebeveynlik Sınavı: Özel Yetenekli Çocuk Sahibi Olmak” yazısında samimi üslubuyla okurun kalbine dokunuyor. 

Dergide “Ebeveynlik” konusuna farklı açılardan yaklaşan diğer yazı başlıkları ise şöyle: “Duyarlı Ebeveynlik, Olgunlaşmamış Ebeveynlerin Yetişkin Çocukları, Nasıl Bir Baba Olacağınıza Ne Zaman Karar Verdiniz?, Her Çocuğun Ana Dili: Oyun, Kurmacadan Hayata Hangi Ebeveynlik?”

Dünyanın Eğitim Gündemi’nde aşırı korumacı ebeveynlik kavramından, çocukların sanat eğitimine olan ihtiyaçlarına ve dijital okuryazarlık konularına dair birçok zengin makale yer alıyor. Portre’de bu kez, edebiyat, kültür ve siyaset tarihimizin önemli isimlerinden, düşünce ve eylem insanı Halide Edib Adıvar farklı yönleriyle tanıtılıyor. 

Sinema bölümünde, “Beyaz Perdede Anneler ve Babalar” başlığında ebeveynlerle çocukları arasındaki ilişkileri mercek altına alan yerli ve yabancı filmler geniş bir yelpazede inceleniyor. Diğer yandan İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Bir Nefes Dede Korkut” oyunu hakkındaki inceleme yazısı sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. 

Byung-Chul Han’ın çağımızın güzellik algısı üzerine yazdığı “Güzeli Kurtarmak” adlı eserinin analizi de okurun ilgisini hak ediyor. Bu arada Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un hayatı ve İlk Adımlar isimli tablosu hakkındaki dingin yazı okurun gözünden kaçmayacaktır. 

Kitaplık’ta ise “Mükemmel Ebeveyn Yoktur, Armut Dibine Düşmeyince, Doğurayım Diye Deli Olduğum Çocuk Bana Keçileri Kaçırtacak, Düşlerini Geri İsteyen Çocukların Çağı ve Çocuğumun Değil Çocukluğumun Sahibiyim” başlıklı yazılar, seçki kitaplar üzerine yapılan değerlendirmelerle dikkat çekiyor.

YA DA dergiye abone olmak ve içerik hakkında bilgi edinmek için yadadergi.com adresi ziyaret edilebilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.