EBA ‘ya Yakın ZOOM’ a UZAK Bir Eğitim!
EBA’ ya Yakın, ZOOM’a Uzak Bir Eğitim
Bilindiği üzere 13 Mart’tan beri uzaktan eğitim uygulanmaktadır. Nisan ayına kadar EBA’da normal program uygulanırken Nisan’dan sonra Türkiye, tarihinde EBA üzerinden kısmî olsa da canlı ders sitemini hayata geçirmiştir. Bu süreçte de bakanlık resmi yazı ve genelgelerinde sürekli olarak uzaktan eğitim ve canlı ders vurgusu yapmıştır. Daha sonraki süreçte Ögretmen, yönetici ve öğrencilerin EBA’ya girişlerinin artması nedeniyle bağlantılarda oluşan yavaşlamalar sonucu EBA dışında ZOOM programını gönüllü olarak canlı ders anlatımında kullanılmış, öğretmenler bir nevi öğrencilerin uzaktan eğitimde müfredat eksikliklerini gidermek için EBA veya ZOOM dememiş elini taşın altına koymuştur.
Pandemi ve sosyal mesafe süreçleride ise İl Milli Eğitim Müdürlükleri Okul Müdürleri ile Zoom’dan toplantılar yapmış ve Velilerle ve öğretmenlerle de okul müdürlerinin toplantı yapmaları istenmiştir ve eğitim süreci adeta EBA ve EBA dışı ZOOM bağlantılarına aşinalık oluşturmuştur.
Nitekim 25.08.2020 tarihli 31 Ağustos 2020 Tarihinde Başlayacak “Eğitim Programı” adlı genelgede belirtilen hususlar arasında;
“3. EBA üzerinden sunulacak altyapıyla, açık kaynaklı diğer platformlar ve özel okulların kendi oluşturdukları platformlar üzerinden tüm öğretmenler tarafından Canlı Ders uygulamaları gerçekleştirilebilecektir” Maddesi ile EBA dışında oluşturulacak platformlar ile de ders anlatılabileceği belirtilmiştir.
Bunun üzerine, öğretmenlere telafi eğitimi döneminde EBA’ daki ders programına göre haftalık ders programları da dikkate alınarak Okul Yöneticileri tarafından ders atamaları yapılmış ve 3 haftalık telafi eğitimi tamamlanmıştır. 11.09.2020 tarihinde Temel Eğitim Genel Müdürlüğü “Okul Öncesi Eğitim ve İlkokul Birinci Sınıf Öğrencileri İçin Uyum Eğitimine ve Yüz Yüze Eğitime İlişkin Açıklamalar” konulu yazısının ekinde Okul öncesi ve 1. sınıflarda kısmi olarak yüz yüze eğitime geçmiş, günlük okutulacak ders saatini 5 saat olarak sınırlamıştır. Yazıdaki açıklamalarda “İlkokul 1’inci sınıflarda ilgi (c) Çizelge’de yer alan diğer dersler ve ders saatleri uzaktan eğitim yoluyla canlı ders, EBA TV ve EBA Portal uygulamalarıyla işlenecektir.” şeklinde canlı derste EBA alt yapısının kullanılacağına dair kesin ve net bir açıklama olmamasına rağmen Bakanlığın Eylül ayı içerisinde Eğitim Öğretimle ilgili resmi yazı ve genelgelerinde canlı dersin, EBA tabanlı kullanılacağına dair kesin hüküm yokken İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri farklı platformlardan ders anlatabileceğini Okul Müdürü Whatsaap gruplarına göndermiş bazı İl Milli Eğitim Müdürlükleri ise kesin hüküm olmamasına rağmen EBA dışı canlı dersleri kabul etmemekte ve ücretini ödememek yönünde durum sergilemiştir.
Bakanlığın yazılarında ve Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK’ un çeşitli oturumlarda müfredatın tamamından sorumlu olunacağı beyanatlarına karşın EBA’ da tanımlanan ders sayısının yeterli olmadığı bellidir. En azından yüz yüze eğitime geçilene kadar EBA’ daki ders sayıları kadar canlı ders oluşturan öğretmenler geri kalan canlı dersleri EBA dışı Zoom, Google Meet gibi programlardan oluşturmasında yasal olarak hiçbir sakınca görülmemektedir. Yüz yüze eğitime kademeli olarak geçişin olması nedeniyle süreç uzayacaksa ve EBA’ daki ders saati yetersizliği devam edecekse, İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin öğrencilerin canlı ders erişimine uygun olan platformları kullanmasına sınırlama getirmemesi gerekmektedir. Zira sağlık kadar eğitim de önemli ve vazgeçilmez bir olgudur.
Bu durumda yapılabilecek birkaç şey vardır:
- EBA tüm öğretmenlerin üzerlerinde olan ders yükünü kaldıracak şekilde programlanmalı ve öğretmenler ders atama ve anlatmada sıkıntı yaşamamalıdır. Ayrıca normal yüz yüze eğitimde olduğu gibi müfredatın tamamını anlatabilecek sayıda ders sayısını buna göre planlamalıdır. Bu durumda öğretmen hem müfredatını yetiştirmiş olacak ve öğrencileri sınava hazırlayacak hem de ek ders ödemelerinin ilçeler arası faklı ödenmesine engel olacaktır.
- EBA sisteminin teknik nedenle bu öğretmenlerin üzerine olan ders yükü şeklinde bir ders atamayı kaldıramaması ve bağlantı sorunlarının oluşması nedeniyle tıpkı İlkokullardaki gibi öğretmenlere yüz yüze eğitimde verilen dersler üzerinden e okuldan verildiğine göre EBA’ ya ders atama şeklinde otomatik geçmeli ve öğrenciler ders saatlerinde canlı derse bağlanırken tıpkı ilkokullardaki gibi EBA dan ZOOM ara yüzüne bağlanmalıdır. Bu sayede ders atamak için ayrı bir zaman diliminde EBA yönetici ve öğretmenler tarafından meşgul edilmemiş olacaktır.
- Her iki durumun teknik nedenlerle yapılmaması veya yapıldığı halde bağlantı sorunu, öğretmenin ve öğrencinin, atanan ders saatinde çeşitli nedenlerle bağlanamaması durumları göz önünde bulundurularak EBA dışı canlı ders platformlarından anlatılan dersin geçerli olması kişisel olarak ve yasal olarak bir engel teşkil etmemektedir.
İnşallah, ülkemizde ve dünyada yaşanan bu durum tez zamanda geçer ve tüm öğretmenler yüz yüze eğitime geçerek bu problemlerden kurtulmuş olur. Öğretmenlerimiz yine en azından yazın öğrencileri ile EBA veya ZOOM ’dan hasretlerini giderirler.
Abdullah BOZOK