10. ULUSAL ÜSTÜN YETENEKLİLERİN EĞİTİMİ KONGRESİ (UYEK) DÜZENLENDİ.

10. Üstün Yeteneklilerin Eğitimi Kongresi 2-4 Mayıs 2025 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi ile Genel Müdürlüğümüz iş birliğiyle İzmir’de gerçekleştirildi.
“Üstün Yeteneklilerin Eğitiminde Disiplinler Arası Yaklaşımlar” teması ile gerçekleştirilen Kongre üstün yetenekli bireylerin eğitimi alanında ülke çapında ve uluslararası düzeyde çok yönlü tartışmalara, bilgi paylaşımlarına ve gelecek odaklı önerilere sahne oldu. Bu kongrenin, yalnızca bir akademik etkinlik değil; aynı zamanda üstün yetenekli bireylerin eğitimi alanında ülkemizde gelişen farkındalığın, derinleşen bilginin ve artan iş birliğinin güçlü bir yansıması olduğu vurgulandı.
Özel yeteneklilerin eğitimine yönelik 507 katılımcı ve 277 bilimsel bildiriyle gerçekleşen Kongre, akademik camianın alana yönelik yoğun ilgisini ortaya koydu. Kongrede ayrıca 6 panel oturumu ve 4 farklı disiplinden çağrılı konuşmacı yer aldı. Rusya, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen uluslararası katılımcılar aracılığıyla farklı ülkelerin eğitim sistemleri ve üstün yeteneklilere yönelik politika yaklaşımları karşılaştırmalı olarak değerlendirildi.
Kongre kapsamında “Üstün Yetenekliler Eğitiminde Program Geliştirme ve Güncel Yaklaşımlar” konulu panele katılan Genel Müdürümüz Doç. Dr. Mustafa OTRAR, özel yetenekli öğrencilerin eğitimi konusunda yapılan mevzuat düzenlemeleri hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Ayrıca özel yetenekli öğrencilerin tanılanması süreçleri, BİLSEM’lerdeki eğitimin niteliğinin arttırılması, özel yetenekli öğrencilere yönelik Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında program geliştirme çalışmaları ve özel yetenekli öğrencilerin eğitiminde teknoloji destekli uygulamaların hayata geçirilmesi gibi uygulamaya yönelik gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Bununla birlikte bütün ülkelerin özel yeteneklilerle ilgili politikalarının bir devlet politikası olarak takip edilmesi gerektiğini ve gerçekleştirilen bu etkinliğin hem akademisyenleri, hem alanın öğretmenlerini hem de bürokratlarını bir araya getiren kapsamlı bir etkinlik olduğunu vurguladı.
Disiplinler arası yaklaşım teması ile düzenlenen Kongrede özel yetenekli bireylerin gelişimini destekleyecek özgün modellerin geliştirilmesi, gelişimlerinin bir bütün olarak desteklenmesi, özellikle de sosyo-duygusal gelişimlerine yönelik ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmaların önemi vurgulandı. Yapay zekâ çağında zekâ ve yaratıcılık kavramlarının dönüşmekte olduğu, özellikle bireyselleştirilmiş eğitim programlarının tasarımı açısından yeni paradigma ihtiyacını ortaya çıkardığı yoğun olarak ifade edildi. Akademi ve Bakanlık işbirliğinde düzenlenen kongrede özel yetenekli öğrencilerin eğitimlerini daha iyi noktaya taşıyacak önemli konular tartışıldı ve sunumlar gerçekleştirildi.
Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Whatsapp Doküman Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Instagram Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.