Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
16 Ekim 2024 08:12 | Son Güncellenme: 16 Ekim 2024 08:13
1.108
A+
A-

16 Ekim 2024 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 32694

YÖNETMELİK

Millî Eğitim Bakanlığından:

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME

KURUMLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 11/4/2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi yürürlükten kaldırılmış, (u) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“u) Olgunlaşma enstitüsü: Kültürel zenginliklerimizi oluşturan; geleneksel sanatlarımızı/zanaatlarımızı, giyim-kuşam kültürümüzü ve Türk mutfak kültürünü araştıran, asıllarını koruyarak arşivleyen ve güncel yorumlarla gelecek kuşaklara aktaran, araştırma, geliştirme, tasarım, üretim, tanıtım ve pazarlama süreçlerini gerçekleştirerek kültürel mirasımızın ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasını sağlayan, teknolojik gelişmelere bağlı olarak sektöre nitelikli iş gücü temin eden eğitim ve öğretim programlarını uygulayarak kursiyerlerin belge almasını sağlayan eğitim kurumlarını,”

“dd) e-Olgunlaşma: Olgunlaşma enstitülerinin iş ve işlemlerinin elektronik ortamda yürütüldüğü ve kayıtlarının tutulduğu sistemi,

ee) Olgunlaşma enstitüsü kurs programları: Olgunlaşma enstitülerinde uygulanan kurs programlarını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin başlığı “Kurum binaları” olarak ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Hayat boyu öğrenme kurumlarından;

a) Halk eğitimi merkezi binalarında derslik, atölye, laboratuvar, yönetim, araç gereç, resim ve müzik odaları, konferans salonu, öğretmenler odası, doğal aydınlatmalı uygun mekânda kadın ve erkek için ayrı mescit, kütüphane gibi yerler bulunur. Ayrıca bina ve eklentilerinin yeterli olması durumunda, kültür sanat merkezi, müze, ürün satış mağazası, kantin/kafeterya, spor salonu, çok amaçlı salon, Türk mutfağı atölyesi, kodlama, tasarım ve bilişim atölyeleri gibi hayat boyu öğrenme faaliyetlerine hizmet edecek diğer yerler bulunabilir.

b) Olgunlaşma enstitüsü binalarında derslik, atölye, laboratuvar, yönetim, araç gereç, konferans salonu, öğretmenler odası, doğal aydınlatmalı uygun mekânda kadın ve erkek için ayrı mescit, kütüphane, kültür sanat merkezi, müze, ürün satış mağazası, tasarım atölyesi, Türk mutfağı atölyesi, moda atölyesi bulunur. Ayrıca bina ve eklentilerinin yeterli olması durumunda hayat boyu öğrenme faaliyetlerine hizmet edecek diğer yerler bulunabilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan “eğitim ve öğretime” ibaresi “eğitim, öğretim ve üretime” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (bb) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“bb) Açık öğretim okullarında, yüz yüze eğitim verilmesi uygun görülen derslerin okutulması için gerekli önlemleri almak, kurumun derslik, atölye ve laboratuvarlarında açılması planlanan hayat boyu öğrenme faaliyetleri konusunda ilgili kurumlarla iş birliği yapmak.”

“gg) Açık öğretim okulları ders kitapları/eğitim materyalleri ile okuma yazma kurslarına katılacak kursiyerler için ders kitapları/eğitim materyalleri taleplerine ve bu kitapların dağıtımına yönelik iş ve işlemleri yapmak veya yapılmasını sağlamak.

ğğ) Açık öğretim okullarının amacına yönelik bilgilendirme çalışmaları yapmak veya yapılmasını sağlamak.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (ö), (v) ve (dd) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ö) Öğretmen ve usta öğreticiler tarafından düzenlenen sınav puan çizelgelerini inceleyerek müdürün onayına sunmak.”

“v) Açık öğretim okulları ders kitapları/eğitim materyalleri ile okuma yazma kurslarına katılacak kursiyerler için ders kitapları/eğitim materyalleri taleplerine ve bu kitapların dağıtımına yönelik iş ve işlemlerini yapmak.”

“dd) Alan/bölüm şeflerince düzenlenen sınav puan çizelgesini inceleyerek müdürün onayına sunmak.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Kurs görevi verilemediği takdirde, görevli bulunduğu kurumda, kurum müdürlüğünün uygun göreceği planlama, kursa hazırlık, öğretim programı geliştirme çalışmaları, kurs materyali geliştirme çalışması, alan araştırmaları ve kurs inceleme görevi verilir.”

“(6) Aynı belediye sınırları içinde alanlarında veya ilgili öğretmenin girebileceği diğer alanlarda aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders görevi saatlerini dolduramayan öğretmen varken, bu öğretmenlerin alanlarında ek ders ücreti karşılığı usta öğretici görevlendirilmesi yapılmaz.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin dokuzuncu fıkrasının (c) bendinde yer alan “7” ibaresi “3” olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(16) Bakanlığa bağlı örgün eğitim okul ve kurumlarında görev yapan yöneticilere mesai saatleri içerisinde ve kendi kurumlarında kurs görevi verilmez. Ancak müdür yetkili öğretmenler mesai saatleri dışında kendi kurumlarında görev alabilir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(7) Mücbir sebepler haricinde kurs/görevlendirme onayından sonra göreve başlamayanlar ile verilen görevi bırakanlar, bir yıl süreyle görevlendirilmez ve bu durum e-Yaygın Sistemi/e-Olgunlaşma sistemine işlenir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, ikinci fıkrasında yer alan “araştırma” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve geliştirme” ibaresi eklenmiş, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Olgunlaşma enstitülerinde, kadrolu/sözleşmeli öğretmeni bulunan alanlarda ücretli usta öğretici çalıştırılmaması esastır. Ancak ihtiyacın kadrolu/sözleşmeli öğretmenlerle karşılanamaması durumunda ek ders ücreti karşılığı usta öğretici görevlendirilebilir.”

“(5) Olgunlaşma enstitülerinin yürüteceği proje/tema çalışmaları her yıl mayıs ayı içerisinde Genel Müdürlükçe belirlenir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrası ve ikinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasının (ç) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Eğitim öğretim bölümü, geleneksel Türk giyim ve diğer sanatları gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan olgunlaşma enstitüsü kurs programlarını uygulayan bölümdür.”

“c) Bakanlıkça belirlenen kurs programlarını düzenlenmek.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Araştırma ve geliştirme bölümü

MADDE 30- (1) Araştırma ve geliştirme bölümü, kurumda kadrosu bulunan ve her meslek alanını temsil eden birer meslek dersi öğretmeni, sanat tarihi öğretmeni, edebiyat öğretmeni ve tarih öğretmeninden oluşur. Gerektiğinde halk bilimi, müzecilik, arşivcilik ve ihtiyaca göre farklı branşlarda uzmanlar da görevlendirilebilir. Bu görevlendirmeler yapılırken eğitim öğretim yapılan alan/dallar, olgunlaşma enstitüsünün koordine çalıştığı iller, bölgesel özellikler, sektörel gelişim ve uygulanan proje/temalar dikkate alınır.

(2) Araştırma ve geliştirme bölümünün görevleri şunlardır:

a) Kurumun amaçları doğrultusunda, alan uzmanlarıyla birlikte belirlenen konularda araştırmalar yapmak, bu alanlarda basılı, görsel ve işitsel materyalleri toplamak, değerlendirmek ve sonuçlarını ilgililere sunmak.

b) Araştırma yapılan konularda kişi, kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti sunmak, konferans ve seminerler düzenlemek, yayınlar hazırlamak.

c) Bilim ve teknolojideki yenilikler ile geçerli üretim alanlarını yakından izleyerek gerekli bilgi ve dokümanları toplamak, bu bilgileri tasarım ve üretim bölümü ile ilgililere aktarmak.

ç) İlgili kurum/kuruluşlar, tasarım ve üretim bölümü ile iş birliği içinde çalışmak.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “projeler” ibaresinden sonra gelmek üzere “/temalar” ibaresi, üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “araştırma” ibaresinden sonra “ve geliştirme” ibaresi, (b) ve (ç) bentlerinde yer alan “Araştırma” ibarelerinden sonra gelmek üzere “ve geliştirme” ibareleri eklenmiş ve aynı fıkranın (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Arşiv, müze ve varsa kültür sanat merkezinin geliştirilmesi amacıyla geleneksel sanatlar ile Türk giysilerinin örneklerini hazırlayarak bunların yeni nesillere aktarılmasını sağlamak.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (a), (e), (f) ve (ğ) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) Araştırma ve geliştirme, tasarım ve üretim bölümünde yapılan çalışmaları ilgililere duyurmak.”

“e) İlgili tasarım ve üretim bölümü ile koordinasyonu sağlayarak kurumda üretilen veri, tasarım, desen, doküman ve benzeri ürünler ile eğitim ve hizmetlerin tanıtım, reklam ve satışını yapmak.

f) Kurum ve kuruluşlarla iletişim kurmak, siparişleri, istek ve özelliklerine göre tasarım ve üretim bölümüne iletmek.”

“ğ) Araştırma ve geliştirme bölümünün yaptığı etkinlikler doğrultusunda elde edilen veri, tasarım, ürün, desen, doküman ve eğitim hizmetini çevreye, sektöre, yurt içinde ve yurt dışında tanıtarak sergilemek ve pazarlamak.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“ç) Olgunlaşma Enstitüleri Danışma Kurulu.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğe 41 inci maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Olgunlaşma Enstitüleri Danışma Kurulu

MADDE 41/A- (1) Olgunlaşma enstitülerine vizyon kazandırılması, yürütülecek çalışmalarda takip edilecek yol haritasının belirlenmesi, ulusal ve uluslararası projelerin takibi, kurumların tasarım, üretim, pazarlama çalışmalarında kurumsallaşmalarının ve günceli takip etmelerinin sağlanması amacıyla alanında uzman kişilerden oluşan bir danışma kurulu kurulur.

(2) Danışma kurulunda olgunlaşma enstitülerinin görev alanında çalışmaları bulunan alan uzmanları, akademisyenler, sektör temsilcileri, sanatçılar ve benzeri kişiler görev alabilir.

(3) Danışma kurulunun kurulma ve çalışma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ile aynı maddenin beşinci ve yedinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“c)18 yaşından küçük olanlardan kanuni temsilcisinin e-Yaygın sistemi üzerinden kayıt başvurusu,”

“(5) Kursiyer başvuruları ve kayıtları e-Yaygın sistemi üzerinden gerçekleştirilir. Bakanlıkça belirlenen durumlarda kursiyer kaydı, kurum tarafından yapılır ve millî eğitim müdürlüğünce onaylanır.”

“(7) Farklı kurs programları olmak kaydıyla kişiler aynı zamanda ders saatleri çakışmayacak şekilde en fazla iki kursa kayıt yaptırabilirler. İhtiyaç hâlinde Bakanlıkça belirlenen kurslara katılacak kursiyerlere bu husus uygulanmaz.”

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (b), (ç) ve (d) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“b) Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarından yararlanabilecekler hariç olmak üzere özel eğitim ihtiyacı olan bireylere yönelik düzenlenecek kurslar.”

“ç) Koruma altında bulunanlara düzenlenecek kurslar ile göç ve acil durumlarda eğitim kapsamında Bakanlıkça uygun görülecek kurslar.

d) Hastanelerde yatarak tedavi gören kişilere, kadın konukevinden hizmet alan kadınlar ile tedavi altındaki madde bağımlılarına yönelik düzenlenecek kurslar.”

“(7) Dördüncü fıkra kapsamında açılan kurslar; Eylül, Ocak, Nisan ve Temmuz aylarının ilk on gününde ve Bakanlıkça belirlenen zamanlarda açılır. Kurs planları kamu yararı gözetilerek, kurs yerinin azami kapasitesine göre gelen talepler birleştirilerek yapılır.

(8) Kurumlar için Bakanlıkça belirlenen toplam ders saati süresi esas alınarak, halk eğitimi merkezleri tarafından kurs planlamaları, il/ilçenin nüfusu, demografik yapısı, coğrafi özellikleri, iş gücü piyasasının ihtiyaçları ve kurumsal kapasite gibi hususlar değerlendirilerek yapılır.”

MADDE 19- Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(2) Olgunlaşma enstitüsü kurs programlarına; en az ilköğretim okulu, ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu olup 18 yaşını dolduranlar başvurabilir. Başvurularda ayrıca ilgili kurs programında belirtilen giriş koşulları istenir.

(3) Olgunlaşma enstitüsü kurs programlarında çalışma süreleri, başarı değerlendirilmesi, rehberlik, izleme ve değerlendirme, tutulacak defter, dosya, form, belgeler ve benzeri konularda kurs hükümleri uygulanır.”

MADDE 20- Aynı Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (c), (ç) ve (e) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Hayat boyu öğrenme kurumlarında mesleki öğretim programları, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında uygulanan öğretim programlarıyla bütünlük oluşturacak, programlar arasında yatay ve dikey geçişlere imkân sağlayacak şekilde, Ulusal Meslek Standartları doğrultusunda hazırlanır.

ç) Halk eğitimi merkezlerinde katılım ve kurs bitirme belgesine, olgunlaşma enstitülerinde katılım, kurs bitirme belgesi ve olgunlaşma enstitüsü kurs bitirme belgesine götüren programlar uygulanır.”

“e) Programlarda yer alan mesleki uygulamaların işletmelerde yapılması esastır. Mesleki uygulamaların işletmelerde yapılamaması durumunda uygulamalar, kurumda ya da diğer okul ve resmî kurumların iş birliği ile yapılır.”

MADDE 21- Aynı Yönetmeliğin 56 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 56- (1) Kurslar öncelikle;

a) Kurum binalarında,

b) Eğitim kurumlarına ait binalarda,

c) Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalarda,

ç) İl, ilçe, belde, köy ve mahallelerde eğitim için sağlanan yerlerde,

d) Gezici olarak hazırlanan mobil eğitim araçlarında,

düzenlenir.

(2) Bakanlığa bağlı okul ve kurum dışındaki yerlere ait bina ve tesislerin fiziki şartlar, güvenlik, sağlık, aydınlatma, kursiyerlerin günlük ihtiyaçlarının giderilebilmesi, açılacak kurs programına uygun fiziki altyapı ve donanımın bulunması ve benzeri konular bakımından hizmete uygunluğu, kurum müdürünün başkanlığında, bir müdür yardımcısı ve öğretmenden, yoksa usta öğreticiden oluşan bir komisyon tarafından belirlenir. Bu husus rapora bağlanır ve millî eğitim müdürünün onayıyla kurs açılır.

(3) Hastanelerde yatarak tedavi gören kişilere yönelik açılacak kurslar, ikinci fıkrada belirtilen komisyonun uygun görmesi durumunda mülki idare amirinin onayı ile açılır.

(4) İş yerlerinde açılan kurslarda, iş yerinde en az 20 çalışan olması şartı aranır.

(5) Kurum binaları dışında açılan kurs yerlerinde, kursun halk eğitimi merkezi tarafından düzenlendiğini belirten tabela görünür bir yere asılır.”

MADDE 22- Aynı Yönetmeliğin 57 nci maddesinin dördüncü ve on birinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) İş birliği yapılacak alan ile ilgili mal ve hizmet üreten ve iş birliği kapsamında kâr amacı gütmeyen firmalarla iş birliği yapılabilir ve kurslar düzenlenebilir. 5580 sayılı Kanuna tabi kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılamaz ve kurslar düzenlenemez. Ancak ihtiyaç doğrultusunda, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin ailelerine yönelik kurslar yedi kursiyerden az olmamak şartıyla düzenlenebilir.”

“(11) İş birliği kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerdeki eğitim giderlerinin hangi tarafça karşılanacağı iş birliği belgesinde açıkça belirtilir. Kurs giderlerini karşılaması halinde iş birliği yapılan tarafın görevlendirilmesini talep ettiği eğiticilere öncelik verilebilir. Bu eğitici görevlendirmelerinde de eğitici şartlarına ilişkin genel hükümler uygulanır.”

MADDE 23- Aynı Yönetmeliğin 58 inci maddesinin ikinci fıkrası ile dördüncü fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Mesleki ve teknik kurslar ile olgunlaşma enstitüsü kurs programlarında aşağıdaki hususlara uyulur:

a) İstihdam için gerekli niteliklere sahip olmayan kişileri, iş hayatında istihdam imkânı bulunan görevlere hazırlamak ve sektörün ihtiyaç duyduğu niteliklere uygun becerileri kazandırmak amacıyla mesleki ve teknik kurslar ile olgunlaşma enstitüsü kurs programları düzenlenir.

b) Bu kurslara katılanlar, kurumlarda/işletmelerde beceri eğitimine devam ettikleri sürece 3308 sayılı Kanun çerçevesinde öğrenci ve kursiyerlere tanınan iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümlerinden kurum tarafından faydalandırılır.”

“ç) Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için açılacak kurslarda görevlendirilecek alan öğretmeni/usta öğreticilerde ek ders ücreti karşılığı özel eğitim alanında çalışma yeterliliğine sahip olma şartı aranır. Bu kurslarda sadece bir eğitici görevlendirilir.”

MADDE 24- Aynı Yönetmeliğin 66 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Olgunlaşma enstitülerinin kursiyeri bulunmayan araştırma ve geliştirme, tasarım ve üretim ve tanıtım ve pazarlama bölümlerinde görevli öğretmenlerin çalışma süreleri bir iş saati 60 dakika olmak üzere haftalık 30 iş saatidir.”

MADDE 25- Aynı Yönetmeliğin 68 inci maddesinin başlığı ile birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kurs planı ve yıllık plan”

“(1) Öğretmenler ve usta öğreticiler, kurs başlamadan önce kurs planını hazırlayarak kurum müdürüne onaylatır. Öğretmenler ve usta öğreticiler kurs planını yanında bulundurur. Kursiyer bulunmayan bölümlerde görevli öğretmen ve usta öğreticiler yıllık planlarını hazırlar ve kurum müdürlüğüne onaylatırlar.

(2) Modüler eğitim yapılan programlarda modül bilgi sayfaları, kurs planı olarak kullanılabilir.”

MADDE 26- Aynı Yönetmeliğin 69 uncu maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Kurumlarda bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süresi 10 dakikadan, öğle arası dinlenme süresi ise 45 dakikadan az olamaz. Ancak okul öncesi eğitim kurumlarında okul öncesi öğrencilerine yönelik açılan kursların ders saati süresi ilgili kurumun ders ve etkinlik saati süresi kadardır.”

“(3) Kurslar, günlük 2 saatten az, 8 saatten çok olmamak üzere saat 07.00 – 22.00 saatleri arasında planlanır. Ancak taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilere yönelik, kendi okullarında düzenlenen kurslarda ve okul öncesi eğitim kurumlarında okul öncesi öğrencilerine yönelik açılan kurslarda alt sınır aranmaz.”

MADDE 27- Aynı Yönetmeliğin 70 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 28- Aynı Yönetmeliğin 71 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 29- Aynı Yönetmeliğin 75 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 75- (1) Hayat boyu öğrenme kurumlarında bireylerin mesleki gelişimlerini desteklemek ve kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için çeşitli çalışmalar yürütülür. Bu kapsamda yürütülecek çalışmalar şunlardır:

a) Kurumlar, farklı meslek seçeneklerini tanıtarak bireylerin bu meslekler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur. Meslek fuarları, seminerler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler düzenlenebilir.

b) Bireylerin, uzun vadeli kariyer hedefi belirlemelerine ve bu hedefe ulaşmak için gerekli adımları planlamalarına destek verilir. Bireylere iş değişikliği, kariyer ilerlemesi veya yeniden eğitim gibi durumlarda rehberlik edilir.

c) Kursu tamamlayan kursiyerlere, iş ilanları ve kariyer fırsatları hakkında bilgi verilir. İş başvurusu sürecine yönelik özgeçmiş oluşturma, mülakat teknikleri gibi iş arama becerilerini geliştirmeye yönelik eğitimler sunulur ve istihdam süreçleri takip edilir.

(2) Hayat boyu öğrenme programları ve çalışmaları hakkında, bireylerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla halka yönelik tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlenir. Bu faaliyetler, hayat boyu öğrenmeye katılımın teşvik edilmesi amacıyla, halkın ihtiyaçlarına ve taleplerine yönelik olarak yapılır.

(3) Rehberlik, izleme ve değerlendirme süreçleri, kurum yönetimleriyle birlikte alan öğretmenleri başta olmak üzere rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü tarafından yürütülür. Bu süreçler, bireylerin kişisel, akademik ve mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla etkili bir şekilde uygulanır.

(4) Kurum müdürlükleri, hayat boyu öğrenme programlarının daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamak amacıyla kurum dışındaki yerlerde tanıtım, bilgilendirme ve rehberlik hizmetleri ile açık öğretim öğrencilerine yönelik danışma hizmetleri sunmak için geçici iletişim masaları oluşturabilir.

(5) Rehberlik hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulması için kamu kurumları, özel sektör paydaşları, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları, medya ve diğer iletişim kanallarıyla iş birliği yapılır ve iletişim araçları kullanılır.

(6) Kurumlar kurs, kursiyer, öğretmen ve usta öğreticilere ait bilgiler ile kursun fiziki ortamı, kursiyerlerin devam devamsızlık ve başarı durumu gibi veriler e-Yaygın sisteminden düzenli olarak alınır ve yıllık raporlar hazırlanır.

(7) Yönetici, öğretmen, usta öğretici ve kursiyerlerin program, öğretici ve ortam memnuniyetlerine ait görüşleri her kurs sonunda anketlerle elektronik ortamda toplanarak raporlaştırılır. Kurs programlarının kazanımlarını ölçmeye yönelik kurs başında ve sonunda elektronik ortamda ön test ve son test uygulamaları yapılır.

(8) Kurumlarda güvenli ortamın sağlanması, zararlı alışkanlıkların önlemesi ve öğrenci/kursiyerlerin şiddetten korunması amacıyla rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri çerçevesinde temel önleme çalışmaları yapılır. Bu konuda kurum yönetimi, öğretmenler ve çevre ile iş birliği yaparak gerekli önlemleri alır.

(9) Açık öğretim okullarında kayıtlı öğrencilere yönelik rehberlik çalışmaları yapılır.

(10) Bu maddede belirtilmeyen hususlarda, 14/8/2020 tarihli ve 31213 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümleri uygulanır.”

MADDE 30- Aynı Yönetmeliğin 77 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Öğrenci olan kursiyerlerin disiplin cezasını gerektiren davranış ve fiilleri, kayıtlı oldukları okullarda uygulanan disiplin iş ve işlemlerine ilişkin mevzuat hükümleri kapsamında değerlendirilir.”

MADDE 31- Aynı Yönetmeliğin 82 nci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“k) Sınav puan çizelgeleri dosyası,”

MADDE 32- Aynı Yönetmeliğin 83 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kursları bitirenlere,” ibaresi “Kursları ve olgunlaşma enstitüsü kurs programlarını bitirenlere,” şeklinde, aynı fıkranın (d) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dokuzuncu fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“d) Olgunlaşma enstitüleri kurs programlarını bitirenlere Ek-12’deki Olgunlaşma Enstitüsü Kurs Bitirme Belgesi,”

“(2) Kurs bitirme ve katılım belgelerinin iş ve işlemleri e-Yaygın sistemi üzerinden tamamlanır. Belgelerin e-Devlet üzerinden verilmesi esastır. Ancak talep edilmesi hâlinde kursiyerlere, 18 yaşından küçük kursiyerlerin belgeleri ise kanuni temsilcisine, belge defterine işlenerek imza karşılığında verilir.”

MADDE 33- Aynı Yönetmeliğin 85 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“e-Yaygın/e-Olgunlaşma sistemi

MADDE 85- (1) e-Yaygın sisteminde yürütülen iş ve işlemler şunlardır:

a) Bakanlığın ve başka bakanlıklara bağlı kurumlar ile iş birliği yapılan kurum ve kuruluşların hayat boyu öğrenme kapsamındaki iş ve işlemleri e-Yaygın sistemi üzerinden yürütülür. Bu işlemlere ait veriler veri tabanında saklanır.

b) Kursiyer aday kayıt, kurs açma ve kapatma onayları, kurs bitirme belgeleri, öğrenim belgeleri, personel verileri, hayat boyu öğrenme istatistikleri Bakanlıkça belirlenen diğer iş ve işlemler de e-Yaygın sistemi üzerinden yürütülür.

c) Kurumlar tarafından e-Yaygın sisteminde verilmeyen belgeler geçerli kabul edilmez. Ancak 21/5/2010 tarihinden önce verilen belgeler geçerli sayılır.

ç) 5580 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarınca verilen eğitimlere ilişkin iş ve işlemlerin e-Yaygın sistemi üzerinden yürütülmesi hâlinde, Bakanlık Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce özel öğretim kurumları mevzuatı doğrultusunda gerekli tedbirler alınır.

(2) e-Olgunlaşma sisteminde yürütülen iş ve işlemler şunlardır:

a) Olgunlaşma enstitüsü personel verileri, proje tema ve koleksiyon verileri ile Bakanlıkça belirlenen diğer iş ve işlemler e-Olgunlaşma sistemi üzerinden yürütülür.

b) Olgunlaşma enstitüsü kurs programları, kurs açma ve kapatma onayları, belgeler ve kurslar ile ilgili diğer veriler e-Olgunlaşma sistemine de işlenir.”

MADDE 34- Aynı Yönetmeliğin Ek-2’si ile Ek-12’si ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 35- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

“Geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik ile değiştirilen 57 nci maddenin on birinci fıkrası, bu maddenin yayımı tarihinden önce yapılan iş birliği belgeleri için uygulanmaz.

(2) Bu maddeyi ihdas eden Yönetmelik ile değiştirilen hükümler, olgunlaşma enstitülerindeki mesleki ve teknik ortaöğretim denklik programlarında öğrenimine devam eden öğrenciler için eğitimleri tamamlanana kadar uygulanmaz.”

MADDE 36- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 37- Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Eğitim Bakanı yürütür.

Ekleri için tıklayınız

Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Threads’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.