Telif Hakları Eğitimi Videoları EBA’da

Telif Hakları Eğitimi Videoları EBA’da
29 Temmuz 2024 18:14 | Son Güncellenme: 1 Ağustos 2024 00:38
271
A+
A-

Hizmet İçi Eğitim Kurs ve Seminerleri – Web’de Öğren Telegram Grubu için TIKLAYINIZ

5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında, telif haklarına ilişkin kavramlar ve eğitim-öğretim amacıyla yapılan sınırlamaları içeren bilgilerin yer aldığı eğitim videoları EBA’da yayımlanıyor.

Sanat eserlerini yaratan kişilerin, eserler üzerinde hukuken sahip olduğu haklar olarak bilinen telif hakları, geniş bir uygulama alanına sahip. Bu haklar, bir kitabın yayımlanması, satılması, kopyalanması ya da bir filme uyarlanması durumlarında devreye giriyor.Öğretmenlerin ders anlatımlarında kullandığı kaynaklar, videolar, grafikler ve fotoğraflar gibi materyaller; okullarda yıl sonu gösterileri, milli bayramlar gibi etkinliklerde kullanılan şarkılar, marşlar, tiyatro oyunları ve film gösterimleri de telif haklarına tabi. Ayrıca, okul gazeteleri ve özel temalı köşelerde yer alan görseller ve metinler de bu haklardan etkileniyor.Ancak devletin toplumu eğitme görevini yerine getirme kapsamında eser sahiplerinin haklarında belirli istisnalar bulunuyor. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 33’üncü maddesi “Temsil Serbestisi” ve 34’üncü maddesi “Eğitim ve Öğretim için Seçme ve Toplama Eserler” başlığı altında, kamu yararı gözetilerek bu istisnaların uygulandığı belirtiliyor. Bu düzenlemeler, eğitim faaliyetlerinde telif haklarının nasıl ele alınacağını netleştiriyor.5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nu bilmek ve bu kanunda yer alan maddelere uygun hareket etmek konusunda başta eğitimciler olmak üzere tüm vatandaşlar sorumluluk taşıyor.

EBA’da yayımlanan telif hakları eğitimi videolarında; eğitim ve öğretim işlerinin yürütülmesinde kamu yararı kapsamında yer alan istisnalar ve eser sahibinin hakları gibi telif haklarına ilişkin kavramlara değiniliyor. Bu eğitim videoları ile kullanıcılar, özellikle eğitim faaliyetlerinde telif haklarının nasıl düzenleneceğine ilişkin bilgilere EBA’dan ulaşabilecek. Telif hakları eğitim videolarına http://meb.ai/UUbTPbi web adresinden ulaşılabilir.

Bizi Whatsapp Kanal’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi instagram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Twitter’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Facebook’tan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Telegram’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.
Bizi Youtube’dan takip etmek için TIKLAYINIZ.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.