Dış Ticaret Meslek Liseleri İçin İmzalar Atıldı
Mesleki ve teknik eğitimin farklı alanlarda geliştirilmesi için yeni bir adım daha atıldı. Millî Eğitim Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Tanıtım ve Alt Protokol İmza Töreni gerçekleştirildi. Bakan Selçuk, “Öğrencilerin ihracatçı birliğine üye firmalarda staj ve beceri eğitimleri alması, mezun öğrencilerin ihracatçı birliklerine üye firmalarda istihdam edilmesi ve öğrencilere burs verilmesi sağlanmış olacaktır.” diye konuşarak “Dış ticaret sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayıp, okul ile özel sektör arasındaki iş birliğini güçlendirip, alan öğretmenlerimizin yeterliliklerini artırıyoruz.” dedi.
Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında Dış Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Tanıtım ve Alt Protokol İmza Töreni Ticaret Bakanlığında düzenlendi.
Törende konuşan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, imzalanan protokolle, öğrencilerin ihracatçı birliğine üye firmalarda staj ve beceri eğitimi alacağını, mezunların bu firmalarda istihdam edileceğini ve öğrencilere burs verileceğini bildirdi.
Selçuk, Ticaret Bakanlığı ve TİM ile dış ticareti geliştirmek için nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi konusunda iş birliği yapıldığını belirterek bu protokolle amaçlarının, ihracatın niteliğine ve niceliğine nitelikli iş gücüyle katkı sunmak olduğunu vurguladı.
İhtiyaç ve talepleri karşılayacak adımları atmayı sürdüreceklerine işaret eden Selçuk, mesleki ve teknik eğitimde sektörün iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek donanıma sahip çalışanları yetiştirebilecek yapıyı tamamlamak üzere 2023 Eğitim Vizyonu İlkeleri kapsamında çalışmalara devam edildiğini söyledi.
“Öğrencilerin Mesleki Yeterliliklerinin Artırılmasına Yönelik Çalışma Başlatıyoruz”
İmzalanan alt protokolle, iş birliği kapsamına alınan okulların muhasebe ve finansman alanı dış ticaret dalında öğrenim gören öğrencilerinin mesleki yeterliliklerinin artırılmasına yönelik de bir çalışma başlatıldığını vurgulayan Bakan Selçuk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu protokolle, dış ticaret sektörünün nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılayıp, okul ile özel sektör arasındaki iş birliğini güçlendirip, alan öğretmenlerimizin yeterliliklerini artırıyoruz.”
İhracatın, büyümedeki itici güç ve müreffeh Türkiye yoluna döşenen sağlam taşlardan biri olduğunun altını çizen Selçuk, Türkiye’nin dış ticaretinin Cumhuriyet’ten günümüze kadar çeşitli aşamalardan geçtiğini, uygulanan politikaların dışa açılmanın bir gereği olarak küresel ekonomiye entegrasyon çerçevesinde gerçekleştiğine dikkati çekti.
Her düzeydeki firmanın ve KOBİ’lerin, dış ticaret bilgilerine gereksinim duyduğunu ifade eden Selçuk, bunu sağlayacak ve sektöre hizmet verecek nitelikli personel ihtiyacının olduğuna değinerek bu ihtiyaç kapsamında “muhasebe ve finansman” alanında 62 bin 484 öğrenciye, 4 bin 6 öğretmen ile eğitim verildiğini söyledi. İş birliği protokolüyle eğitim verilen başka bir dalın da dış ticaret ofis hizmetleri olduğu bilgisini paylaşan Selçuk; İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Mersin’deki 6 okulda 305 öğrencinin eğitim aldığını, bu konuda 63 öğretmenin görev yaptığını dile getirdi.
“Öğretmenlere Hizmet İçi ve İş Başı Eğitimi Verilecek”
Protokol kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin açıklama yapan Bakan Selçuk, “Bu alt protokolle alan öğretim programı ve eğitim materyallerinin güncellenmesi yapılacak, öğretmenlere hizmet içi ve iş başı eğitimi verilecek. Atölye ve laboratuvar yeni teknolojilere dayalı olarak donatılacak, temrinlik malzeme ihtiyacı karşılanacak. Öğrencilerin ihracatçı birliğine üye firmalarda staj ve beceri eğitimleri alması, mezun öğrencilerin ihracatçı birliklerine üye firmalarda istihdam edilmesi ve öğrencilere burs verilmesi sağlanmış olacaktır.” dedi.
Son olarak konuşmasında Selçuk, protokolle kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmak, Türkiye’nin rekabet gücünün artırılması ve ekonomik kalkınmasına destek olmak adına gerçekleştirilen mutabakatla anlamlı bir adım atıldığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı İsmail Gülle protokol imzalandı.